Ce este clorofila?
Această trăsătură a plantelor este una dintre cele mai pronunțate din întreaga lume. Materia verde din plante, denumită și clorofilă, este cea care le ajută să extragă substanțe din pământ și aer și să creeze hrană vie.
Dacă plantele nu ar putea face asta, oamenii și animalele nu ar exista, pentru că nu ar avea cu ce să se hrănească. Chiar și animalele carnivore depind de alte creaturi care se hrănesc cu plante.
De fapt, poți reface traseul oricărui tip de mâncare până la sursa originală și vei observa că aceea este o plantă.
Deci, vei observa că această miraculoasă substanță verde permite plantelor să ofere mâncare atât animalelor, cât și oamenilor.
Clorofila este vitală pentru noi. Aceasta are celule în frunze, în ramuri, dar și în flori. Cu ajutorul clorofilei, țesutul viu al plantelor poate absorbi energie din soare și o poate refolosi.
Energia ajută la transformarea compușilor chimici anorganici în substanțe chimice organice sau „dătătoare de viață”. Acest proces este numit „fotosinteză”. Cuvântul provine două construcții grecești ce înseamnă „lumină” și „aducere împreună”.
Există mai multe plante care nu sunt colorate în verde și nu au clorofilă. Și totuși, acestea cum trăiesc?
Ciupercile, împreună cu întreaga familie de plante fungicide, care nu au clorofilă, nu pot produce propria
mâncare. Așa că sunt nevoite să o capete prin alte metode.
Dacă își procură hrana de la alte plante sau animale, acestea sunt numite „paraziți”. Iar dacă reușesc să se hrănească cu resturi de plante și animale, sunt „saprofite”.
Clorofila poate fi extrasă din plante și folosită în varii scopuri. În unele cazuri, ele pot ajuta la distrugerea unor bacterii.