Cutremurul sau seismul este o mișcare a pământului pe care oamenii o simt. Vibrațiile care își au originea în zonele din adâncurile pământului, se propagă sub forma unor unde prin roci reprezintă cutremurul. Vibrațiile provin din mișcările plăcilor tectonice, cel mai des provocate de o activitate vulcanică.
Globul este oarecum împărțit pe zone seismice importante – în unele părți au loc cutremure mai dese și mai puternice, în timp ce în altele sunt mai rare și mai mici ca intensitate.
Centura de cutremure sau centura de foc a Pacificului este responsabilă de aproape 80% din cutremurele globale și de 90% din energia seismică anuală.
Mai este și brâul mediteranean-himalayan care cuprinde Carpații și zona seismologică Vrancea.
Cele două sunt teritorii unde cutremurele sunt puternice și dese.
Zone seismice cu intensitate și activitate redusă sunt situate în Atlantic, partea interioară a Pacificului, etc.
Cea mai importantă centură (din Pacific) începe de la sud de Chile, trece prin coasta Pacifică a Americii de Sud și Centrale, prin coasta mexicană spre California și spre Alaska. Mai continuă spre Kamchatka, trecând prin Insulele Kurile și Insulele Aleutine, Japonia, Filipine, Indonezia, Noua Guinee și prin câteva Insule din Pacificul de Sud.
Cel mai mare cutremur din istorie a avut loc pe centura Pacificului. În anumite regiuni din Japonia au loc aproape în fiecare zi cutremure, majoritatea fiind mici.
Din Epoca de Gheață și până în prezent, în Noua Anglie nu a avut loc niciun cutremur devastator.