Ce este botulismul
Botulismul poate fi transmis prin alimente, prin răni sau infantil. Botulismul poate fi contactat prin alimente infestate cu bacteria otrăvitoare, clostridium botulinum, de obicei alimente din conserve. Bacteriile dăunătoare se înmulțesc în medii cu puțin oxigen în cutiile închise.
Botulismul poate fi transmis și prin răni când bacteriile pătrund în rană. Cea mai frecventă formă de botulism este cl infantil, unde bacteriile se înmulțesc în tractul gastro-intestinal, la copii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni și 6 luni.
Termenul de botulism vine lin latinescul botulus care înseamnă cârnat, deoarece în cele mai multe cazuri afecțiunea a apărut în urma consumului și preparării neadecvate de cârnați.
Botulismul se manifestă prin amețeli, durere de cap, vomă, paralizia musculară, are dificultăți la vorbire, vedere, înghițire, diafragma poate paraliza, etc.
Bacteria care provoacă botulismul nu poate fi observată sau mirosită la prima vedere. De aceea este indicată prepararea mâncărurilor din conserve înainte de a fi gustate sau consumate, tocmai pentru a îndepărta acest risc.
Dacă o conservă este găsită deschisă, vi se pare că are un miros ciudat și un aspect neplăcut nu o mai consumați, o aruncați direct pentru a înlătura riscul îmbolnăvirii.