Ce este apa?
Apa este un compus fără gust, inodor și incolor, care face posibilă supraviețuirea mai multor specii.
Aceasta se află peste tot în sol, dar există în diferite cantități și în aer. Vietățile pod digera și absorbi alimentele, numai când acestea sunt dizolvate în apă. Țesutul viu este format, în principal, din apă.
Dar ce este apa? Este un simplu compus din două gaze: hidrogen , un gaz foarte ușor, și oxigen, un gaz activ mai greu.
Când hidrogenul este ars în oxigen, se formează apa. Dar apa nu seamănă cu oricare dintre elementele care o compun. Ea are o serie de proprietăți proprii.
Apa, la fel ca multe alte materii, există în trei stări: o stare lichidă , care este forma comună, una solidă, numită „gheață”, și sub formă de gaz, acei „vapori de apă”. Ca să existe în toate aceste forme, apa depinde de temperatură.
La 0 grade Celsius sau 32 de grade Fahrenheit, apa e îngheață (în stare solidă). La 100 de grade Celsius sau 212 de grade Fahrenheit, se schimbă în starea gazoasă, fenomenul numindu-se „evaporare”.
În cazul în care o bucată de gheață este adusă într-o cameră caldă, aceasta se topește și astfel obținem apa în stare lichidă. În cazul în care camera este destul de caldă, mica baltă de apă formată prin topirea gheții, în cele din urmă, dispare. Lichidul este schimbat în vapori de apă. Când apa se răcește, se extinde chiar înainte de a ajunge la punctul de îngheț.
Apa, așa cum apare în natură, nu este pură în adevăratul sens al cuvântului. Aceasta conține gaze și materiale minerale dizolvate, dar și organisme vii.