Ce este amnezia?

06 03. 2015, 19:00

Cel în cauză nu își poate aminti identitatea sa ori alte aspecte ale trecutului său. Amnezia poate fi permanentă sau temporară.

Un gen de amnezie poate rezulta din răni provocate în zona capului. În acele cazuri, persoana nu își amintește accidentul sau evenimentele următoare lui. Însă, ea își poate duce mai departe activitățile și poate fi conștientă de locul unde se află. Memoria revine în câteva zile, cu excepția cazurilor în care creierul suferă deteriorări grave.

Există și un alt tip de amnezie, numit amnezie isterică. Ea poate apărea atunci când cineva încearcă să se retragă dintr-o situație din viața sa, pe care nu o poate accepta. Agitația a devenit atât de mare încât persoana este forțată să uite evenimentul provocator. Atunci când persoana simte că trebuie să își suprime multe dintre impulsurile și sentimentele naturale, apare amenzia.

Prin uitarea temerilor, pacientul uită multe alte aspecte, inclusiv propria identitate. Încă se mai poate purta normal, dar nu își poate aminti nimic din trecut.

Pacientul unei amnezii isterice se poate purta și mișca atât de normal, încât nu va atrage atenția. Sau, poate rătăci pe drum, fără oprire. Sau își poate însuși o nouă identitate. Atunci când își recapătă memoria, pacientul nu își amintește evenimentele petrecute pe durata amneziei.