Ce-am fost si ce-am ajuns
Pentru barajul de calificare cu Slovenia, Gheorghe Hagi a avut la dispozitie un lot format din 12 jucatori care evoluau la acea vreme în strainatate, plus înca 10 care activau în campionatul intern. Stranierii lui Hagi formau, de fapt, nucleul de jucatori pe care toata lumea miza pentru calificare. Dar nu numai pe ei.
Dincolo de interesul firesc al microbistului de rînd, în ecuatie intra o macroafacere. În cazul unei participari la întîlnirea celor mai bune 32 de echipe din lume aveau de cîstigat în primul rînd jucatorii, cei care faceau deplasarea în Asia. Si apoi totul depindea de evolutia lor. Atunci, misiunea impresarului majoritatii, Ioan Becali, aceea de a le gasi echipe la care sa evolueze ulterior pe bani grei, devenea infinit mai usoara decît cea pe care o are de îndeplinit acum. Becali era cel care avea de cîstigat în al doilea rînd de pe urma transferurilor.
CE ÎNSEAMNA NECALIFICAREA.
În aceasta vara, procuratorul FIFA se chinuieste sa-i gaseasca echipa lui Adrian Ilie, fotbalist care dupa turneul final Euro ’96 a facut saltul de la Galatasaray la Valencia pe suma record de 7 milioane de dolari. Gica Popescu, jucator cu o carte de vizita impresionanta, pleca dupa Italia ’90 la PSV Edinhoven pentru doua milioane de dolari, acum se antreneaza cu FC National. Dan Petrescu, fundasul care dupa turneul final din ’94 a jucat la Sheffield Wednesday si mai apoi la Chelsea, e si el tot în Cotroceni.
ÎN TRECUT.
Cristi Chivu a devenit capitanul lui Ajax, clubul olandez transferîndu-l la finalul Campionatului European din 2000, iar Cosmin Contra, dupa aceeasi competitie, a trecut de la Alaves la AC Milan. Hagi însusi a ajuns la Barcelona dupa senzationalul turneu final din America, iar Gica Popescu a facut saltul de la Eindhoven la Tottenham tot dupa World Cup ’94.
URMARI.
Ratarea calificarii la Mondialul din Japonia si Coreea de Sud, coroborata cu criza financiara profunda din fotbalul european au provocat un adevarat regres pentru fotbalul românesc. Ioan Becali n-a reusit pîna în clipa de fata nici un transfer afara, iar jucatorilor români li se îngusteaza din ce în ce mai mult perspectiva de a evolua în fotbalul adevarat.
Ce jucatori s-au transferat dupa Campionatul Mondial din Italia ’90
Gheorghe Popescu U Craiova PSV Eindhoven
Ionut Lupescu Dinamo Bayer Leverkusen
Ovidiu Sabau Dinamo Feyenoord
Florin Raducioiu Dinamo Bari
Silviu Lung U Craiova Logrones
Stefan Iovan Steaua Brighton
Ioan Andone Dinamo Elche
Gabi Balint Steaua Burgos
Danut Lupu Dinamo Panathinaikos
Dorin Mateut Dinamo Zaragoza
Mircea Rednic Dinamo Bursaspor
Marius Lacatus Steaua Fiorentina
Michael Klein Dinamo Bayer Uerdingen
Ce jucatori s-au transferat dupa Campionatul Mondial din America ’94
Gheorghe Hagi Brescia Barcelona
Ilie Dumitrescu Steaua Tottenham
Dan Petrescu Genoa Sheffield Wed.
Dorinel Munteanu Cercle Bruges FC Koln
Basarab Panduru Steaua FC Porto
Gheorghe Popescu PSV Eindhoven Tottenham
Bogdan Stelea Rapid Samsunspor
Ce jucatori s-au transferat dupa Campionatul European din Anglia ’96
Bogdan Stelea Steaua Salamanca
Gheorghe Popescu Barcelona Galatasaray
Daniel Prodan Steaua Atletico Madrid
Gheorghe Hagi Barcelona Galatasaray
Adrian Ilie Steaua Galatasaray
Ce jucatori s-au transferat dupa Campionatul Mondial din Franta ’98
Cristian Dulca Rapid Pohang Steelers
Dorinel Munteanu FC Koln Wolfsburg
Viorel Moldovan Coventry Fenerbahce
Liviu Ciobotariu Dinamo Standard Liege
Gabi Popescu Salamanca Valencia
Iulian Filipescu Galatasaray Betis Sevilla
Ce jucatori s-au transferat dupa Campionatul European din Belgia si Olanda 2000
Adrian Mutu Dinamo Inter Milano
Cosmin Contra Alaves AC Milan
Cristi Chivu U Craiova Ajax Amsterdam
Bogdan Lobont Rapid Ajax Amsterdam
Situatia fotbalistilor care au evoluat în barajul cu Slovenia
Jucatori stationari
Adrian Iencsi Rapid
Iulian Miu Steaua
Cosmin Contra AC Milan
Tiberiu Ghioane Dinamo Kiev
Dorinel Munteanu Wolfsburg
Marius Niculae Sporting Lisabona
Ionel Ganea VFB Stuttgart
Adrian Mutu Verona
Nici unul dintre ei n-a reusit un salt valoric în aceasta perioada. Toti au ramas la echipele cu care aveau contracte. Doar rapidistul Iencsi a cochetat o perioada cu Lecce, apoi cu Fenerbahce, dar în cele din urma a ramas în Giulesti. La fel si Marius Niculae, vîrful lui Sporting fiind curtat insistent de AC Milan, dar înainte de accidentarea din decembrie anul trecut. Marele ghinionist este însa Adrian Mutu. Chiar daca el a avut o evolutie foarte buna în Il Calcio, Verona a retrogradat si transferul la Juventus a cazut.
Jucatori fara echipa
Gheorghe Popescu
Adrian Ilie
Celor doi internationali români le-au expirat contractele cu echipele la care evoluau. Numai ca, din cauza situatiei financiare dezastruoase din fotbalul european, impresarul Ioan Becali n-a reusit pîna în acest moment sa le gaseasca echipe. Si asta în conditiile în care atît Popescu, cît si Ilie au acceptat o reducere de salariu în cazul unui transfer.
Sub comanda lui Hagi
În returul cu Slovenia, antrenorul Gheorghe Hagi i-a folosit pe Tiberiu Ghioane, Marius Niculae, Bogdan Lobont, Gheorghe Popescu, Cristi Chivu, Dorinel Munteanu, Cosmin Contra, Ovidiu Sabau, Adrian Mutu, Adrian Ilie si Iulian Miu.
„S-a ajuns aici poate si din cauza ca n-am jucat la Mondiale, dar nu numai fotbalistii români au probleme, ci si cei din strainatate”
Gheorghe Popescu
Jucatori în progres
Adrian Pancu împrumutat la Besiktas
Cristian Chivu curtat insistent de Real Madrid
Bogdan Lobont s-a întors la Ajax
Adrian Mihalcea s-a transferat la Genoa
Singurul fotbalist care a reusit un pas înainte în aceasta vara este rapidistul Pancu. Împrumutul lui la Besiktas s-ar putea schimba într-un transfer definitiv dupa un an, în cazul în care jucatorul confirma prin ceea ce face pe teren. În aceasta situatie, turcii ar trebui sa plateasca Rapidului 2,5 milioane de dolari. Capitanul lui Ajax si campionul Olandei, Cristi Chivu, e aproape de înrolarea la Real Madrid pentru 20 de milioane, ceea ce ar însemna cel mai important transfer al unui jucator român din ultimii 7 ani.
Ilie si Popescu accepta salarii mai mici
Victor Becali a declarat ieri la Bruges, unde se afla împreuna cu Dinamo, ca Adi Ilie si Gica Popescu asteapta deblocarea transferurilor în Italia, unde toate miscarile de jucatori sînt stopate din cauza greutatilor de ordin material cu care se confrunta si cluburile din Peninsula. „Mercato mai dureaza o luna si probabil în prima jumatate a lui august se va opri blocajul. Discutii pentru Ilie si Popescu exista, însa tratativele nu sînt deocamdata atît de importante pentru a fi deja anuntate numele echipelor. Cert e ca ambii jucatori au înteles exact ce se petrece în Europa si, dupa cum au spus-o chiar ei, sînt gata sa accepte salarii mai mici decît cele de pîna acum”, a declarat procuratorul.
Nu l-a afectat absenta de la Mondiale
Victor Becali a remarcat ca nu crede în teoria potrivit careia perfectarea tot mai greoaie a transferurilor unor jucatori români în aceasta vara s-ar datora foarte mult absentei de la Cupa Mondiala din Japonia si Coreea de Sud. „Dupa acest turneu final nu s-au facut transferuri spectaculoase. Asta si pentru ca spre semifinale au ajuns si formatii mai slab cotate, cazul Turciei si al Coreei”, a spus Becali.
Sursa: www.prosport.ro