CE a trimis României o scrisoare de avertizare în sapte domenii
Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca România a primit o scrisoare de avertizare din partea Comisiei Europene, în care se face referire la șapte domenii pe care Guvernul de la București trebuie sa se concentreze.
Dinga a precizat ca, la nivelul CE, se considera ca în aceste domenii exista anumite ramâneri în urma în îndeplinirea angajamentelor asumate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeana.
Ministrul Integrarii Europene a precizat ca cele șapte domenii vizeaza: impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizițiile publice, aspecte privind justiția (în special corupția), mediul, concurența (mai ales problematica ajutorului de stat).
Ene Dinga a susținut ca scrisoarea de avertizare reprezinta „un mecanism uzual, de rutina la nivelul Comisiei Europene, un mecanism pur tehnic”, care asigura o colaborare între CE și Guvernul statului în curs de aderare, astfel încât sa se evite activarea clauzei de salvgardare.
El a menționat ca scrisoarea a fost trimisa la nivel tehnic, nu politic, ceea ce demonstreaza caracterul tehnic al acesteia.
Dinga a mai spus ca, înca înainte de a primi scrisoarea, deoarece se știa ca aceasta va fi trimisa de CE, la nivelul MIE au fost realizate punctaje pe cele șapte domenii.
Ministrul Integrarii a precizat ca, daca pâna la 25 octombrie -Â când va fi prezentat Raportul de țara al CE pentru România -Â nu vor fi rezolvate aspectele sesizate în scrisoarea de avertizare, exista riscul ca raportul sa recomande amânarea cu un an a aderarii României la UE.
El și-a exprimat însa convingerea ca România își va îndeplini angajamentele, astfel ca nu va fi necesara activarea clauzei de salvgardare.
Dinga a precizat ca, de altfel, în unele domenii, cum ar fi agricultura, aspectele semnalate de CE au fost deja soluționate de partea româna.
Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn a anunțat, la începutul lunii iunie, ca Executivul european va transmite foarte curând scrisori de avertisment României și Bulgariei, indicând întârzierile înregistrate în pregatirile de aderare la UE. „Aceste scrisori de avertizare timpurie se vor concentra asupra carențelor evidente în prezent în ceea ce privește reformele celor doua țari”, a spus el, precizând ca avertismentele vor fi transmise la summitul UE din 16 – 17 iunie. El preciza atunci ca avertismentele care vor fi transmise României vizeaza șapte domenii, iar cele adresate Bulgariei, cinci domenii.
În ceea ce privește România, Bucureștiul trebuie sa continue reforma sistemului judiciar, precum și a poliției, și sa intensifice lupta împotriva corupției, cu „cazuri concrete” de urmarit, și sa își consolideze capacitațile în domeniul concurenței, declara Rehn. La rândul sau, Bulgaria trebuie sa își reformeze sistemul judiciar, sa asigure independența judecatorilor și sa combata corupția. „Bulgaria mai are înca multe de facut”, spunea comisarul european.
Mediafax