Straturile de gheață se formează atunci când ghețarii de pe munții înalți și din regiunile polare cresc în dimensiuni. În sute de ani, acești ghețari se extind și ajung să acopere suprafețe mari de teren cu gheață chiar și de 1.000 m grosime.
În timpul istoriei pământului, au avut loc mai multe epoci de gheață. Ultima dintre acestea, denumită popular Epoca de Gheață, a început în urmă cu 2, 5 milioane de ani. De patru ori în timpul Epocii de Gheață fășii mari de gheață au avansat spre pământ. De patru ori ele s-au topit și s-au retras.
O altă Epocă de Gheață s-a petrecut acum 18.000 de ani iar la acea vreme mare parte din America de Nord era acoperită de gheață. Acoperite de gheață erau și continente din emisfera nordică, dar nu așa precum era în Nordul Americii. Apoi gheața a început să se topească. S-a evaporat în aer, iar alta s-a topit pur și simplu. Cu aproape 600 de ani în urmăcontinentele din emisfera nordică ajunseseră fără pic de gheață.
Nu avea cum ca această epocă să nju afecteze pământul. Locurile pe care astăzi le cunoaștem ca deșertice, atunci erau în viață, cu plante verzi și cu apă. Nivelul mării crescuse cu peste 100 m înălțime pentru că mari cantități de apă erau prinse în ghețarii de pe pământ.
Dacă vom mai avea parte de o nouă Epocă de Gheață este greu de spus, căci oamenii de știință cercetează să afle ce anume o provoacă. S-ar putea să mai treacă niște ani buni până la următoarea mare înghețare.