Cautatorii de aur s-au orientat catre circuitele electronice (Video)
Trebuie mentionat inainte ca substantele chimice necesare etapelor de reciclare a aurului din circuite sunt extrem de periculoase si necesita un spatiu dedicat pentru a lucra cu ele.
In caz ca nu stiati, contactele circuitelor electrice, SIM card-ul si tastatura unui telefon mobil si multe alte componente electronice sunt placate cu aur si daca aveti cunostinte solide in chimie, puteti gasi diverse solutii pentru a-l separa si a-l recicla.
Un prim pas este separarea pieselor placate cu aur de pe circuite dupa care urmeaza o baie in apa tare (numita acid azotic sau acid nitric), fiind unul dintre cei mai tari acizi anorganici (si un oxidant foarte puternic).
Aceasta baie va dizolva marea majoritate a componentelor, in afara de aur, iar urmatorul pas este de dizolvare a aurului de pe suprafetele ramase.
Aceasta este o solutie la nivel industrial prin care sunt extrase argintul si cuprul, in procesele de reciclare.
http://cache.tare.ro/4e536e59b7a49/videoplayer.swf?key=a5243e6b2bf5ff6c2bcdc02891d4c3bc
Cum sa reciclezi aurul din componetele electronice de pe tare.ro
Deoarece aurul este un metal nobil, nereactiv chimic, pentru a dizolva aurul este nevoie de un amestec de mai multi acizi precum acid clorhidric, numit apa regala, care este capabil sa dizolve si metalele nobile.
Rezultatul final va fi o solutie neagra, murdara, care va contine si aurul dizolvat. Dupa o filtrare intr-un alt container, va fi necesara adaugarea unei cantitati mici de uree si apoi o cantitate considerabila de metabisulfit de sodiu pentru a reda aurului o forma solida, din cea lichida.
Ca pas final, produsul obtinut va trebui sa fie incins la peste 1000 de grade celsius iar rezultatul final va fi o pepita de aur destul de maricica, in functie de cate componente ati dizolvat.