Cat va fi euro in 2006

11 01. 2006, 14:08
În iunie trecut, cand BUSINESS Magazin a solicitat dealerilor bancilor comerciale sa spuna cat va fi euro la 31 decembrie, previziunile au variat între 35.000 lei și 37.600. În ultima zi a anului, un euro era cotat de BNR la 36.771 lei. Ce banca a caștigat pariul BUSINESS Magazin

În iunie trecut, cand BUSINESS Magazin a solicitat dealerilor bancilor comerciale sa spuna cat va fi euro la 31 decembrie, previziunile au variat între 35.000 lei și 37.600. În ultima zi a anului, un euro era cotat de BNR la 36.771 lei. Ce banca a caștigat pariul BUSINESS Magazin pe curs? Și ce banca îl va caștiga pe urmatorul, a carui scadența e fixata la 30 iunie 2006?

Dincolo de cifrele diferite pe care le avanseaza bancherii, în comentariile acestora pe marginea cursului de schimb de la jumatatea anului se regasesc doua cuvinte care arata, spre deosebire de anul trecut, o convergența de opinii. Primul cuvant e „apreciere” și se leaga de leu care, potrivit opiniei celor mai mulți dintre bancherii care au raspuns sondajului BUSINESS Magazin, va continua sa se întareasca moderat, mulțumita în principal ponderii-record a creditelor în valuta și a investițiilor straine – fie ele directe sau speculative. Firește, importante sunt și miliardele care patrund intra în țara de la romanii care muncesc în strainatate.

Cel de-al doilea cuvant întalnit frecvent în comentariile bancherilor care vorbesc despre piața valutara e „volatilitate”. Mișcarile „mai puțin previzibile” vor continua și în 2006 (spun bancherii de la Banca Transilvania), chiar daca nu vor mai exista chiar „fluctuații mari ca cele din urma cu un an” (Bancpost). Deciziile bancii centrale, „creșterea expunerilor nerezidenților pe active în Romania, dar și intervenția directa a BNR pe piața monetara și valutara” vor amplifica volatilitatea pieței (Banca Carpatica). Pe de alta parte însa, „fluxurile comerciale vor caștiga o importanța ceva mai ridicata” în evoluția cursului, dupa ce în 2005 evoluția cursului valutar a fost data primordial de fluxurile financiare (Raiffeisen Bank).

Iar „volatilitatea” despre care vorbește toata lumea îl face pe analistul șef al bancii Ceska Sporitelna, cea mai mare din Cehia, sa creada ca „a spune cum va evolua piața valutara este ca și cum ai citi într-un glob de cristal”. Mai ales ca piața valutara romaneasca n-a fost una tocmai previzibila nici în anul ce tocmai s-a încheiat.

Considerațiile legate de piața valutara sunt interesante pentru toata lumea, dar întrebarea pe care și-o pune oricine citește previziuni valutare, cu gandul la ratele la casa, la variațiile salariului negociat în valuta ori la afacerile pe care urmeaza sa le încheie e una precisa: cu cat vom cumpara euro? Cu 37.000 de lei? Sau cu 35.500? Dar dolarul cat va fi?

Business Magazin