Lipsa somnului poate duce la apariția stării de anxietate, afirmă autorii unui studiu american care arată legătura specială dintre somn și hiperactivitatea emoțională.
Lipsa somnului amplifică semnificativ activitatea de anticipare în complexul amigdalian, o zonă a creierului asociată cu reacția la experiențele negative și dezagreabile. În anumite zone din acest centrul emoțional din creier, lipsa somnului a declanșat o creștere a reacției de anticipare de peste 60 de procente – o intensitate care s-a dovedit a fi corelată și cu o tendință naturală spre anxietate.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley consideră că acest fenomen a devenit din ce în ce mai îngrijorător pentru societatea americană care suportă în ultimii ani o „erodare” constantă a timpului destinat somnului.
Un timp mediu destinat somnului de 6 ore și 45 de minute, în comparație cu 6 ore pentru americani, această „cotă” de somn este insuficientă în ceea ce privește nevoia zilnică medie de somn, estimată între 7 și 8 ore.
Citește mai multe detalii despre efectele lipsei de somn asupra organismului, pe Mediafax.ro