Cat face BCR?

25 10. 2005, 19:08
Statul roman ar putea incasa intre 1,8-3,5 miliarde euro pentru pachetul de 62% pe care îl deține la BCR susține revista BUSINESS Magazin, citand mai multe surse. Potrivit aceleiasi surse, Romania e pe punctul de a face cea mai mare privatizare din întreaga ei istorie.


Statul roman ar putea incasa intre 1,8-3,5 miliarde euro pentru pachetul de 62% pe care îl deține la BCR susține revista BUSINESS Magazin, citand mai multe surse.

Potrivit aceleiasi surse, Romania e pe punctul de a face cea mai mare privatizare din întreaga ei istorie. Tranzacția BCR ar putea surclasa pe cea a Petrom și, foarte probabil, chiar și cea mai mare tranzacție privata facuta vreodata în Romania – preluarea Connex de catre Vodafone în primavara, estimata la 2,5 miliarde de dolari.

Banca ar putea fi vânduta la un preț de 4,9 miliarde de euro, adica de 3,8 ori valoarea contabila estimata pentru anul acesta, spun analiștii bancii americane de investiții Goldman Sachs, citati de BUSINESS Magazin. La acest preț, cumparatorul pachetului de 62% din acțiunile BCR ar plati circa 3,03 miliarde de euro. În acest scenariu, o sucursala a bancii valoreaza circa 15,6 milioane de euro, în timp ce un client ar „costa” aproximativ 1.100 de euro. De asemenea, fiecare procent din cota de piața a bancii (de 25%, dupa active) ar valora în jurul a 190 de milioane de euro.

O alta analiza, cea a companiei britanice de consultanța financiara Keefe, Bruyette and Woods (KWB), susține drept realista o evaluare a BCR la 5,5 miliarde de euro (3,41 mld. euro pentru pachetul de 62%), luând în calcul un multiplu de 4,6 ori valoarea contabila. șI nu este exclusa posibilitatea ca prețul final sa fie chiar mai mare.

Cei de la Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investiții bancare a Raiffeisen Zentralbank, cred însa ca 3 miliarde de euro pentru întreaga banca ar fi o „evaluare realista” – ceea ce înseamna ca, în acest scenariu, statul roman ar trebui sa încaseze circa 1,86 miliarde de euro pentru pachetul scos la vanzare acum.

Ultima mare privatizare de categorie grea din Romania – și una dintre ultimele din regiune – a atras șapte grupuri internaționale – de la giganți europeni de talia Deutsche Bank sau BNP Paribas la grupuri regionale, precum Erste Bank sau Millennium Banco Comercial Portugues. Pe langa cele patru banci, pe 17 octombrie și-au mai depus ofertele italienii de la Banca Intesa, belgienii de la Dexia și grecii de la Banca Naționala a Greciei.

Asta în condițiile în care acum doar trei ani, în 2002, se înregistrau doua tentative eșuate de privatizare: la prima licitație s-au prezentat doar doua banci (compania financiara franceza Eulia și un consorțiu format din Bank Austria Creditanstalt și OTP Ungaria), dar ofertele n-au fost considerate corespunzatoare de statul roman – iar la a doua licitație n-a mai venit nimeni.

Statul roman scoate acum la vanzare 61,88% din acțiunile celei mai mari banci romanești, ce deținea la jumatatea lui 2005 active totale 7,3 de miliarde de euro. Cu o cota de piața de aproximativ 25%, BCR se detașeaza clar de urmatorii jucatori din sistemul bancar romanesc: BRD deține aproximativ 14,2% din piața, iar al treia clasata, Raiffeisen, circa 8,8%.

În primele șase luni ale lui 2005, BCR a avut un profit net de 121 de milioane de euro, reprezentând 70% din câștigul pe 2004. Pentru cei 4,5 milioane de clienți persoane fizice și juridice, cat avea la finele lui 2004, BCR administreaza 7,3 milioane de conturi și aproape 800.000 de credite.

În planurile bancii figureaza extinderea rețelei de retail – pana la sfarșitul acestei luni, banca va avea 350 de unitați funcționale. În afara de CEC, BCR e una dintre puținele banci romanești care a intrat deja în orașele mici, de sub 100.000 de locuitori, ocolite pana acum de alți bancheri.

BCR mai are înca un mare atu: deține, potrivit experților imobiliari contactați de BUSINESS Magazin, cea mai valoroasa rețea de sedii și proprietați dintre toate bancile de pe piața estimate la o valoare între 300 și 350 de milioane de euro. E vorba de circa 250 de proprietați în diferite orașe, dintre care circa trei sferturi se afla în proprietatea bancii, restul fiind închiriate. Instituția deține peste 200 de de cladiri în patrimoniul propriu, apreciaza sursele citate.

Cel mai important activ al bancii este fostul sediu al Bancorex de pe Calea Victoriei, actualmente centrul de afaceri Bucharest Financial Plaza pentru care cumparatorul BCR ar putea încasa circa 70-80 de milioane de euro.

Business Magazin