Cât de repede se mișcă Pământul?
Prima mișcare a planetei noastre, care a fost descoperită de savanți, este rotația Pământului în jurul axei sale.
Această rotație duce la aparentul răsărit și apus al soarelui, lunii, stelelor și schimbările zi-noapte. O rotație completă, de 360 de grade, durează 23 de ore, 56 minute și 4.091 secunde.
Se crede că ritmul rotației nu s-a schimbat niciodată sau, cel puțin, a fost constant, la miime de secundă, în ultimele secole.
Însă, există și mici variații. Din cauza frecării mareelor oceanice și a schimbărilor din crusta pământului, zilele devin mai lungi cu o miime de secundă pe secol (oamenii de știință sunt interesați de detalii și le măsoară).
Pământul se rotește și în jurul soarelui. În mișcare, poate ajunge mai aproape sau mai departe de soare.
Atunci când se află cel mai aproape de soare, este la periheliu, iar când este cel mai îndepărtat, Pământul se află la afeliu.
La fel ca toate celelalte planete, Pământul își schimbă viteza de rotație în funcție de distanța față de soare. O planetă se mișcă mai repede, atunci când se află aproape de soare și mai încet, când este departe de el.
Deci, se rotește cel mai rapid când este la periheliu și cel mai încet la afeliu, ceea ce înseamnă că viteza de orbită este într-o continuă schimbare.
La periheliu, Pământul orbitează la o viteză de 30,2 km/s, iar când este la afeliu, călătorește cu o viteză de 29,2 km/s.