În 2021, industria globală a filmului a avut o valoare de 42,5 miliarde de dolari, iar până în anul 2027 va crește, în medie, cu 8,3% pe an. Deși puțină lume știe, producția de filme este poluantă. Din fericire, există inițiative prin care sunt reduse emisiile de CO2 rezultate din producția cinematografică.
În 2018, industria filmului din Londra a produs aceeași cantitate de dioxid de carbon ca un oraș cu 20.000 de locuitori, iar în 2021 un singur film cu buget de 70 de milioane de dolari a generat 2.840 de tone de CO2, potrivit The Guardian. Această cantitate este absorbită într-un an de o pădure cu o suprafață de 15 km pătrați.
Aproximativ 51% dintre emisii sunt generate de mijloacele de transport folosite pe parcursul filmării unui film, conform unui studiu realizat de British Film Institute (BFI). Cercetarea nu ia în calcul și distribuția ulterioară.
Pentru a-și reduce amprenta de carbon, Pinewood Studios, unde au fost filmate scene din titluri precum „Full Metal Jacket” sau „No Time to Die”, a introdus un serviciu de microbuze gratuit dinspre și spre stațiile de metrou și de tren locale, pentru ca vizitatorii să lase mașinile personale acasă. Mai mult, studioul achiziționează doar energie provenită din surse regenerabile.
Citește și: Filme despre care internauții cred că sunt mai bune decât cărțile pe care sunt bazate
Totodată, studioul Vectar Project, din Stockport, oferă decoruri realizate în totalitate din carton.
În 2019, filmul „2017” a fost primul cu un asemenea buget (95 de milioane de dolari) care a primit certificare Albert, ceea ce înseamnă că realizatorii au urmat un plan ambițios pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Creatorii „Jurassic World: Dominion”, care va ajunge în cinematografe în iunie 2022, merg pe aceeași cale.
Una dintre persoanele care promovează intens producția ecologică de filme este Laura Torenbeek, o realizatoare britanică. În 2019, ea a fondat Green Film Productions, o companie care ajută producătorii de filme să le realizeze într-un mod cât mai prietenos cu mediul înconjurător. Torenbeek a regizat scurtmetraje precum „Leaves in Fall” sau „Summertime”.