Câștigătorul Ursului de Aur Mohammad Rasoulof, arestat în Iran pentru că a protestat pe rețelele de socializare împotriva violenței poliției
Proeminentul cineast iranian Mohammad Rasoulof, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin în 2020 pentru „There Is No Evil” și colegul regizor Mostafa Al-Ahmad au fost arestați în Iran pentru că au postat o declarație pe rețelele de socializare în urma unei represiuni violente guvernamentale.
Agenția de știri de stat a Iranului IRNA a raportat vineri că cei doi regizori au fost reținuți pentru că au postat un apel prin care îndemnau forțele de securitate iraniene să înceteze utilizarea armelor, folosind hashtag-ul #put_your_gun_down, în urma protestelor din luna mai din orașul Abadan, din sud-vestul țării, unde au avut loc confruntări cu poliția. Revolta a fost provocată de prăbușirea unei clădiri care a dus la moartea a 41 de persoane.
Apelul împotriva violenței poliției pentru care au fost arestați Rasoulov și Al-Ahmad a fost semnat de cel puțin alți 70 de membri ai comunității cinematografice din Iran, conform publicației Variety.
Producătorii iranieni ai lui Rasoulov, Kaveh Farnam și Farzad Pak, au emis o declarație prin care cer eliberarea lor.
„Vineri, 8 iulie, Mohammad Rasoulof și Mostafa Al-Ahmad, regizori iranieni respectați și dedicați, au fost arestați în reședința lor într-un atac coordonat și brutal sub pretexte false și transferați într-o locație necunoscută”, se arată în comunicat.
„În vreme ce continuăm să condamnăm cu fermitate autoritățile pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului și a libertăților civile și pentru represiune și presiunea persistentă exercitată asupra regizorilor iranieni implicați și independenți, cerem eliberarea imediată și necondiționată a colegilor noștri. Solicităm sprijin de la artiști și cineaști din întreaga lume pentru eliberarea artiștilor întemnițați”, a adăugat acesta.
Rasoulov se numără printre cei mai importanți regizori ai Iranului, chiar dacă niciunul dintre filmele sale nu a fost proiectat în țara sa natală, unde sunt interzise. În 2011, anul în care a câștigat două premii la Cannes cu „Goodbye” având ca tematică cenzura, a fost condamnat împreună cu colegul regizor Jafar Panahi la șase ani de închisoare și o interdicție de 20 de ani a filmelor pentru presupusa propagandă anti-regim. Pedeapsa i-a fost ulterior suspendată și a fost eliberat pe cauțiune. În 2017, autoritățile iraniene i-au confiscat pașaportul lui Rasoulof la întoarcerea sa de la Festivalul de Film Telluride, unde a fost proiectat „A Man of Integrity”, despre corupție și nedreptate în Iran.
Autoritățile iraniene nu i-au permis să participe la Berlin în 2020. Fiica regizorului, Baran Rasoulof, care joacă în „There Is No Evil” – care constă din patru episoade conectate centrate pe pedeapsa cu moartea și reprimarea libertății personale în Iran – a acceptat cel mai mare premiu al festivalului în numele tatălui ei.
Foto: Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: Festivalul de la Berlin 2022: „Alcarras” a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film