Cele 10 titluri din 8 ţări care au intrat în acest an în competiţia pentru cel mai bun film de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film “Comedy Cluj” sunt: Enough Said (SUA, r. Nicole Holofcener), Song for Marion (Marea Britanie, r. Paul Andrew Williams), Quartet (Marea Britanie, r. Dustin Hoffman), Reality (Italia, r. Matteo Garrone), Road North (Finlanda, r. Mika Kaurismäki), Russendisko (Germania, r. Oliver Ziegenbalg), Matterhorn (Olanda, r. Diederik Ebbinge), English Vinglish (India, r. Gauri Shinde), Paulette (Franţa, r. Jérôme Enrico) şi Populaire (Franţa, r. Régis Roinsard).
Juriul acestei ediţii a fost prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI (anul acesta fiind membră a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Cannes). Alături de ea, cei care au decis câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România şi câştigător în calitate de coproducător al Leopardului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Torino, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia şi Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cea mai mare distribuitor european de filme spaniole şi sud-americane, Latido Films.
Distincţiile Festivalului Internaţional de Film “Comedy Cluj” 2013 – Competiţia de lungmetraj:
Cel mai bun film: Paulette (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico)
Cea mai bună regie: Matteo Garrone – Realitate / Reality (Italia, 2012)
Cel mai bun scenariu: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt – Populaire (Franţa, 2012, regia Régis Roinsard)
Cea mai bună interpretare (rol principal): Ton Kass – Matterhorn (Olanda, 2013, regia Diederik Ebbinge).
Premiul Publicului: Quartet (Marea Britanie, 2012, regia Dustin Hoffman)
Pentru competiţia dedicată filmelor de scurt metraj, juriul a fost compus din 40 de spectatori care au notat filmele din ambele secţiuni (studenţesc şi independent). Câştigătorii sunt:
Cel mai bun scurtmetraj studenţesc: Pui pentru Karl / Huhn für Karl (Germania, 2012, regia Jan Liedtke)
Cel mai bun scurtmetraj independent: Frank-Étienne (Franţa, 2012, regia Constance Meyer)
Premiul de Excelenţă a fost acordat în acest an cuplului tată-fiică Amza şi Oana Pellea. Premiul acordat post-mortem lui Amza Pelea vine drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care marele actor l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti, iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.
Festivitatea de decernare premiilor celei de-a 5-a ediţie a fost urmată de spectacolul-eveniment “The Chaplin Project”, un cine-concert susţinut în avanpremieră la Cluj de Serge Bromberg.
Foto: Lehel Makara