Cărțile din Biblioteca Națională vor trece în format digital în circa 12.000 de ani
Din lipsă de fonduri, Biblioteca Națională are doar 4 angajați care se ocupă de digitizare și numai 2 scannere. Asta înseamnă că, în medie, se digitizează 4 cărți pe zi. Sau 1.000 pe an. Iar fondul Bibliotecii Naționale nu are decât vreo 12 milioane de titluri.
Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!
Deși din 2008, există, cel puțin teroretic, o „Politică Publică pentru digitizarea resurselor culturale și crearea Bibliotecii Digitale a României”, în realitate la ora actuală avem mai puțin de 100.000 de cărți în format digital. Și asta cu toate că anual apar în România între 10.000 și 15.000 de titluri.
Iar acest calcul nu ia în considerare ziarele, revistele și alte publicații care ar trebui și ele în mod normal digitizate. În ritmul actual vom ajunge ca în curând numarulor posesorilor de e-readere – estimat deja anul acesta pe la 50.000 – să îl depășească pe cel al e-book-urilor produse de instituțiile culturale românești. Deci cerere de cultura în format digital există, oferta e problema.
Procesul de digitizare a unei cărți este migălos și costisitor: numai scanarea unei pagini costă 0.20 euro și e doar o parte din digitizare. Lucrurile devin și mai complicate atunci când este vorba despre un manuscris sau o tipăritura, care sunt extrem de fragile și trebuie tratate cu mănuși – la propriu. Pe un scanner special se pot scana zilnic cam 700-800 de pagini, chiar mai puține atunci când e vorba de documente sau manuscrise vechi, care trebuie răsfoite cu grijă. După scanare mai trebuie făcută și o verificare, pentru a vedea dacă nu s-au sărit pagini iar la final fișierele obținute sunt urcate în biblioteca digitală.
„Pentru stocarea, arhivarea și prezervarea documentelor digitale este nevoie de o infrastructură tehnologică foarte complexă și scumpă. Un document de 300 de pagini scanat ocupa cam 1 GB de memorie”, explica Luminița Gruia, șeful serviciului de digitizare.