Pe de altă parte, ne explică și beneficiile pe care acest tip de aliment le aduce organismului. Pentru a avea un Paște frumos și liniștit și a nu ajunge la spital după ce mâncați tradiționalul miel, trebuie să respectați câteva reguli simple.
Când este dăunătoare
„Carnea de miel, în special cea care provine de la animale cu o greutate mai mică de 10 kilograme, este toxică. De asemenea, nu trebuie să cumpărați carne provenită de la miei fătați cu mai puțin de nouă săptămâni în urmă. Toate aceste precauții sunt necesare pentru că mieii slabi și foarte tineri au o carne cu mult colagen, iar oxipurinele din această substanță sunt toxice pentru organism. De aceea, carnea de miel se digeră mai greu”, explică dr. Tudor Ciuhodaru, doctor în științe medicale, membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților.
Cum scăpați de toxine
„Excesul de carne de miel vă poate declanșa atac de gută sau boli gastrointestinale și hepato-renale, în special la persoanele predispuse la afecțiuni datorate hiperuricemiei. Și cantitatea mare de lipide face ca acest tip de carne să devină periculos pentru persoanele cu boli cardiovasculare, biliare sau pancreatice dacă este consumat în exces. Mai mult, carnea de miel are și potențial alergogen. Însă, puteți scăpa de toxicitatea purinelor din carnea de miel. Acestea pot fi eliminate prin preparare. La ciorbe, de exemplu, adăugați carnea doar în momentul fierberii, nu de la început. Ideal este să asociația carnea de miel cu legume, pentru a preveni constipația”, recomandă dr. Ciuhodaru.
Garantează erecția
Consumul de carne de miel este benefic pentru bărbați, în special pentru cei care au probleme cu erecția, fiind considerată un afrodiziac natural. Trebuie să mănânce zilnic friptură de miel sau berbec, preparată cu mult usturoi. De asemenea, carnea de miel are și proprietatea de a trata sterilitatea la femei.