Carmen Safta: “In bucătărie sunt rapidă şi eficientă”
– Iţi mai aminteşti ce ai gătit prima dată?
Clătite. Eram în vacanţă şi am vrut să îi fac mamei o surpriză. Am irosit multă materie primă, dar tot am reuşit vreo două clătite pentru prezentare şi degustare.
– Acum, cât timp petreci în bucătărie?
Nu mult. Sunt rapidă şi eficientă, asta dacă pregătesc doar pentru mine, pentru că altfel… numai ideea unor alte papile gustative mă înfioară de placere şi asud pentru gustul desăvârşit, pe care sper să îl reuşesc într-o zi. Dar ca timp petrecut, de fiecare dată cât este nevoie, pentru că în general îmi place să am control asupra a ceea ce consum. Insă, întotdeauna e din plăcere. Bucătăria este un spaţiu magic al unei case.
Imi propun ca, într-o zi, când voi fi bogată şi plictisită, să învăţ să jonglez cu diverse condimente, arome, texturi.
– Care este cel mai tare truc învăţat?
Cel mai tare „truc” e că legumele sunt minunate în starea lor crudă sau cât mai puţin preparate termic.
– Ai un condiment preferat?
Scorţişoara. De la merele sau dovleacul cu scorţişoara până la ceaiul rooibos cu scorţişoară.
– Care este mâncarea ta preferată?
O plăcere rară şi vinovată este combinaţia de fructe, nuci şi brânzeturi franţuzeşti.
Reteta:
Crumble de prune. Un desert foarte uşor, gustos şi… răvăşitor.
Ingrediente: prune, 110 g făină, 100 g zahăr brun de preferat, 100 g de unt şi scorţişoară după gust şi poftă.
Injumătăţesc şi eliberez de sâmburi prunele. Le aşez într-un vas yena, tapetat cu puţin unt. Prăfuiesc fructele cu o parte din cantitatea de zahăr şi scorţişoară. Eu aleg prunele cât mai dulci şi cât mai zemoase. Separat, pun faina, restul de zahăr, untul şi o linguriţă rasă de scorţişoară şi le amestec până când obţin un aluat fărămicios, pe care îl aşez deasupra prunelor. Le poftesc la caldură în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, să zicem, şi le las acolo cam 25 de minute. O bucurie! Atenţie însă la colesterol, având în vedere că folosim jumătate de pachet de unt. Poftă bună!