Care sunt prețurile apartamentelor noi și vechi în Capitală și în țară
„Cel mai bun semnal al revenirii pieței imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitorii noi pe piața din România, cât și de revenirea celor care aveau proiecte la noi în țară și care, în ultima perioadă, au «hibernat». Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere a stocului de proprietăți pe toate sectoarele pieței imobiliare”, se arată în studiul Darian.
În cele mai mari 15 orașe din țară s-a înregistrat o stagnare a prețurilor la locuințele vechi în ultimele șase luni, prețul mediu situându-se la nivelul de 754 euro/metru pătrat. La nivelul orașelor mici, nivelul mediu de preț a fost de la 570 euro/metru pătrat, la același nivel cu cel înregistrat în ultimele șase luni.
În decursul ultimelor 12 luni, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele șase luni s-a înregistrat un plus de 0,1%. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.
În cele 15 orașe considerate poli de dezvoltare prețurile au fost cuprinse între 567 euro/metru pătrat la Arad și 932 euro/metru pătrat la Cluj-Napoca, rezultând o medie la nivelul polilor de 763 euro/metru pătrat, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% față de perioada de început a crizei, anul 2008.
La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere din semestrul I 2015 comparativ cu semestrul II 2014 a fost înregistrată în Bacău (-2,4%), urmată de Iași (-1,8%) și Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, șase orașe au înregistrat mici evoluții negative, trei orașe au prețuri în stagnare, iar șase orașe (printre care și Capitala) au înregistrat mici creșteri de preț.
În București s-a înregistrat o creștere de 0,5% față de semestrul anterior și de 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Citeste mai mult aici!