Care sunt originile ceaiului
Ceaiul este una dintre cele mai vechi băuturi care au rezistat de-a lungul timpului. Chinezii se bucură de efectele sale de 4.000 de ani. Tările vestice au avut mai mult de așteptat pentru a se delecta cu el, căci ceaiul a fost adus în Europa în urmă cu 300 de ani.
La începutul secolului 18, Europa și America de Nord au început să deprindă obiceiul de a bea ceai. Prin urmare, a înflorit și comerțul cu producătorii chinezi care aduceau produsele pe mare.
Britanicii au găsit arbuștii de ceai în locuri sălbatice din Assam, India. Botaniștii cred că semințele de ceai au fost luate din India de chinezi și le-au plantat apoi pe terenurile lor, căci la ei nu creștea în sălbăticie ca în India. Britanicii au mai găsit că plantele de ceai indiene sunt la fel de bune precum cele chinezești. În timp, au fost stabilite și plantațiile, prima în India, apoi în Ceylon. Ceylon a devenit un nod important al industriei ceaiului, surclasând China pe la 1940 prin cantitățile de ceai exportate.
Ceaiul mai crește și în Java, Sumatra și Formosa. Există numeroase tipuri de plantă de ceai. Unele din China cresc doar până la 1 m înălțime, în timp ce în India plantele au și 6 m înălțime.
Totuși, se spune despre britanici că sunt cei mai mari băutori de ceai din lume. În medie, un englez bea 4 kilograme de ceai pe an, în timp ce americanii doar jumătate de kilogram de ceai.