Care este salariul mediu din piaţa IT. Merită să te reprofilezi!
Participanţii la studiul AIMS (firme care dezvoltă software în Timişoara, Cluj, Iaşi, Bucureşti, Sibiu,Mureş sau Braşov) plănuiesc creşteri masive de personal în acest an – cu o cifră medie de 25,5% – un nivel mai mult decât dublu faţă de firmele din mediul de producţie (care au estimat că vor creşte numărul de angajaţi cu 11,64% în 2016). Nu mai este nici un secret că majoritatea firmelor care fac angajări consideră că piaţă forţei de muncă oferă resurse insuficiente pentru planurile lor de dezvoltare. În acest context, luptă pentru angajaţii performanţi este una acerbă şi acest fenomen are un efect concret şi imediat asupra pieţei salariilor.
Conform rezultatelor studiului:
– toţi participanţii la studiu intenţionează să facă majorări salariale şi în acest an;
– cifra medie estimată de creştere a bugetelor de salarizare este de 9%;
– salariul brut lunar la nivel de ramură se situează la 6.556 lei/lună (media salarială a tututuror angajatiilor din firmele de R&D participante la studiu), această sumă fiind cu atât mai semnificativă cu cât o mare parte a angajaţilor din firmele de profil beneficiază de scutire de impozit – conform legii fiscale.
Deşi este cu certitudine peste nivelul celorlalte ramuri din economie, piaţa salariilor din digital din România nu este una uniformă – ea fluctuând în funcţie de zona geografică. Cum era de aşteptat,Bucureştiul continuă să domine la acest capitol. În provincie, cele mai bune salarii sunt în regiuneaCluj, salariul mediu din această regiune fiind cu 14% mai ridicat decât în regiunea Timişoara şi respectiv cu 26% peste salariul mediu din regiunea Iaşi.
În afara salariilor de încadrare, firmele de profil din România oferă diferite tipuri de prime şi bonusuri. Conform studiului AIMS Salary Map IT 2016 – primele şi bonusurile cresc venitul salarial anual cu aproape 10% la firmele din vestul ţării (Cluj sau Timişoara), în timp ce în zona Iaşi ponderea acestora este ceva mai mică – de 6,58% din venitul total anual realizat de angajaţi, potrivit bizbrasov.ro.
În opinia specialiştilor AIMS, concurenţa pe piaţa forţei de muncă, dar şi nivelul de interes crescut pentru specialiştii în dezvoltare software din România fac ca şi în următoarea perioadă, segmentul de digital să fie unul dintre cele mai atractive segmente pe piaţa forţei de muncă din ţara noastră.
bizbrasov.ro.