Care este originea magiei?

De: Mia Nicolescu / 05.06.2015, 10:00
Care este originea magiei?
Magicianul își folosește talentul mâinilor sale sau ale unor anumite aparate mecanice pentru a-și păcăli asistența și de a le da impresia că a reușit un lucru pe care un "muritor" nu le poate face. Cu toții știm că există un truc în spatele "magiei", dar ne place să ne lăsăm păcăliți.

Inițial, magia a însemnat utilizarea de cuvinte mistice sau farmece și revendicarea de puteri supranaturale pentru a face lucruri pe care un individ obișnuit nu le poate face. Aceasta a fost folosită de către preoți și medici din Egiptul antic, Grecia și Romă, pentru a convinge oamenii că ei au puteri supranaturale. Dar magia pe care o cunoaștem noi astăzi este doar o formă de divertisment.

Magicianul își folosește talentul mâinilor sale sau ale unor anumite aparate mecanice pentru a-și păcăli asistența și de a le da impresia că a reușit un lucru pe care un „muritor” nu le poate face. Cu toții știm că există un truc în spatele „magiei”, dar ne place să ne lăsăm păcăliți.

În antichitate, fiecare curte domnească din lume avea câte un magician, sau invita câte un magician pentru a-i veni să-i distreze. Magicienii care nu erau prea inteligenți ajungeau să-și facă numărul pe străzi sau în piațete pentru toți care treceau. Trucurile lor erau simple și aveau tot ce era necesar pentru o magie în buzunarele lor.

Prima carte despre magie a fost scrisă în 1584, dar magicienii o practicau cu mult timp înainte. În evul mediu, magicienii au început să călătorească din oraș în oraș și chiar dintr-o țara în alta în curse regulate, iar oamenii așteptau cu nerăbdare vizitele lor. În timp au început să dea spectacole mai mari și a folosi mai multe echipamente, așa că au început să călătorească cu căruțe cu vagoane și să închirieze săli de teatru pentru spectacolele lor.

În prima parte a secolului 19, tipul de magie pe care îl cunoaștem în ziua de azi a început să prindă contur. În loc de costume de clovn și echipamente grele, magicienii au început să se îmbrace în haine de lux și să facă trucuri care necesitau talent și multă practică. Francezul Robert Houdini este considerat părintele magiei moderne. El a îmbunătățit echipamentele din trucurile de magie așa că a început să folosească lucruri care ne sunt familiare și a adus laolaltă o vastă lista de cunoștințe despre cum trebuie prezentat un truc de magie.

În timp, un alt fel de magie se contura, cel numit „iluzie”. În aceste trucuri oamenii păreau că plutesc deasupra pământului, sau o femeie este tăiată pe jumătate, o persoană este făcută să dispară s.a.m.d.

Unul dintre cei mai mari magicieni din toate timpurile Cardini, a creat un alt stil de magie. El a început o serie de trucuri în care țigări aprinse sau trabucuri apăr din senin la el în mână, cărți de joc apărând de nicăieri, toate astea făcute fără recuzite sau echipamente speciale.