Explorările din ultimii ani au început să mai dezvăluie din secretele lor. Astfel, se cunoaște acum că fundul oceanului este un noroi moale, format din scheletele a mici animale marine, în timp ce la adâncumi mari, acesste resturi se combină și cu cenușă vulcanică, formând ceea ce specialiștii numesc „lut roșu”.
Adâncimea oceanelor este măsurată prin metoda sonarului, trimițându-se unde ale căror reflexii de fundul oceanului se captează. Diferența de timp dintre emiterea undei și recepționarea reflexiei este direct proporțională cu adâncimea oceanului în punctul respectiv.
Oceanul cu cea mai mare adâncime medie este Oceanul Pacific, acesta având 4.281 de metri. Pacificul este urmat de Oceanul Indian, care are o adâncime medie de 3.963 metri, și de Atlantic, cu 3.926 metri. La polul opus se situează Marea Baltică, care are o adâncime medie de numai 55 de metri!
Vorbind de adâncimi maxime, Pacificul conduce din nou topul, cu cinci gropi abisale (cea mai adâncă fiind Groapa Marianelor – 11.033 metri), urmat de Atlantic, unde în largul Puerto Rico adâncimea este de 8.800 metri.