Există o legendă privind acest lucru, dar este pură fantezie. Potrivit unui mit grec, Pan a inventat primul instrument muzical – fluierul păstorului. Într-o zi Pan a oftat printr-o trestie de pe malul unui rău și și-a auzit răsuflarea producând un sunet precum un bocet trist. Le-a rupt în lungimi inegale după care le-a legat împreună, rezultând primul instrument musical.
Adevărul este că nu putem da de urmă primului instrument muzical, deoarece toți oamenii primitivi din întreagă lume par să fi făcut muzică într-un fel sau altul. Muzica avea o semnificație religioasă și era împărtășită de spectatori care dansau, aplaudau sau cântau. Legenda lui Pan cu trestia sugerează modul în care omul a avut prima idee de a face un instrument muzical. El poate să fi imitat sunetele naturii sau a utilizat articole din natură pentru a crea muzică.
Primele instrumente muzicale erau de tipul tobelor. Mai târziu, omul a început să inventeze instrumente muzicale pe bază de suflat, realizate din coarnele animalelor. Pe măsură ce omul și-a antrenat urechea muzicală, a început să folosească trestia și stuful pentru a crea tonuri mai calde și mai delicate. Nu în ultimul rând, omul a descoperit cum să folosească corzile inventând harpă care la rândul ei a ajutat să fie dezvoltate și alte instrumente. În Evul Mediu Cruciații au adus din călătoriile lor multe instrumente muzicale orientale. Acestea, combinate cu instrumentele folk deja existente în Europa, au dat naștere multor altor instrumente care sunt în zilele de azi folosite.