Carburant ecologic pentru masina
G.P.L. este un termen din ce in ce mai folosit de posesorii de autovehicule. Multi nu stiu, insa, ce inseamna. Afla ce este, care sunt avantajele si dezavantajele acestui nou carburant.
Gazul Petrolier Lichefiat (G.P.L.) este obtinut din rafinarea petrolului brut, din derivati sau gaze naturale, fiind un amestec de butan si propan comercial.
G.P.L. este utilizat la scara larga in industrie, agricultura, cat si ca alternativa de combustibil pentru motoare pe benzina si diesel. Experienta practica demonstreaza ca aceste motoare dau un un randament mai bun, deoarece G.P.L in stare gazoasa se amesteca mai usor cu aerul, si este aspirat de carburator ca o substanta omogena.
Referitor la puterea dezvoltata de motor, in cazul alimentarii cu G.P.L., aceasta scade cu 10% fata de alimentarea cu benzina. In acest caz, gazele evacuate sunt mai putin poluante.
Este obligatoriu ca un rezervor sa nu fie niciodata umplut 100% cu G.P.L., deorece in cazul cresterii temperaturii are loc o puternica si rapida marire a presiunii, fapt ce poate duce la explozie.
O alta caracteristica importanta a G.P.L. este aceea ca poate dizolva grasimi, vopsele si poate deforma cauciucul natural. Datorita acestui fapt, tubulaturile din componenta sistemului de alimentare a autoturismului au proprietati speciale.
Principalele avantaje si dezavantaje ale sistemului de alimentare GPL sunt:
1. Avantaje:
– autonomie mai mare a autovehiculului;
– fiabilitatea motorului;
– sistemul este nepoluant-ecologic;
– pret de combustibil mai mic.
2. Dezavantaje:
– creste consumul cu 10%;
– reduce puterea cu 10%.
Sursa: Service CICLOP