Cand SuperPapa se ridica la super-îngeri

18 04. 2005, 17:39
Ca simplu ortodox, moartea Papei m-a întristat: despre Papa am avut întotdeauna o parere foarte buna. Spre deosebire de Preafericitul Patriarh, despre care nu pot emite pareri fara sa ma trasneasca Dumnezeu. Printre multiplele dileme care au macinat ortodoxia de cand eram eu mic


Ca simplu ortodox, moartea Papei m-a întristat: despre Papa am avut întotdeauna o parere foarte buna. Spre deosebire de Preafericitul Patriarh, despre care nu pot emite pareri fara sa ma trasneasca Dumnezeu.

Printre multiplele dileme care au macinat ortodoxia de cand eram eu mic (cine e mai tare: Superman sau Omu’ Paianjen, Bruce Lee, Rahan sau Chuck Norris, „Lovitura fulgeratoare” sau „Sora 13”?), s-a mai adaugat una, la ceas de triste funeralii: care-i mai mișto, „Libertatea” sau „Pif et Hercule”?

Raspunsul nu e simplu, necesita o documentare serioasa. Sa încep cu pagina întai din „Libertatea” de vineri, 8 aprilie, chiar ziua în care Papa Ioan Paul al II-lea a fost înmormantat, iar lumea civilizata a fost în doliu (ferpar, cum se baga în presa cand moare cineva important).

Cu aceasta ocazie eu, unul, am aflat multe lucruri inedite despre Papa, începand (poate o sa vi se para puțin ciudat) cu cizmele lui papale: „Cizme de cauciuc pentru a se proteja împotriva electrocutarii”. Sfanta Fecioara! Nu știam ca Necuratul se ocupa cu astfel de descarcari electrice, care pareau a fi apanajul lui Zeus sau Electrica SA, din cate îmi aduc eu aminte din școala generala și nefericitele experiențe ulterioare.

Vestimentația Papei merge, iertate ne fie pacatele, mai departe. Sfantul Parinte purta, dupa toate aparențele, „pantaloni de castitate” (scurți), o „centura sfințita” beton, dotata cu „vin sfințit”, „apa sfințita” și „Sfanta Biblie” (nimic, totuși, despre telefonul mobil sfințit, cu care trimitea el esemesuri acolo sus), o bluza roșie din „țesatura sfințita”, rezistenta la intemperii, doua „manuși contra demonilor” (verzi), iar în mana dreapta obișnuia sa țina un „sceptru de lumina și foc”, ceva în genul toiagelor mortale cu care erau înarmați magii din „Heroes III” (minimum 150 MB free space).

Sa nu va imaginați cumva ca imaginea, dotata cu multiple sagețele explicative și sugestivul titlu „SuperPapa”, fusese realizata de vreun tehnoredactor pacatos din redacție, care prelucreaza fetele de la pagina 5. Ar fi fost o chestie, o dovada de originalitate (și prea multe nopți nedormite). Nu.

Ea este preluata, cu premeditare, de la agenția EPA și ne arata cum a izbutit un artist columbian sa-l transforme pe Papa Ioan Paul al II-lea într-un erou de benzi desenate.

Aspect care nu ma deranjeaza, întrucat știu cate droguri se proceseaza în Columbia. Spuneți-mi ca sunt un tradiționalist, dar mi s-ar fi parut mai cinstit ca, în ziua înmormantarii Papei, „Libertatea” sa gaseasca pe prima pagina o soluție ceva mai ortodoxa, de succes: poza mare, tipa sexy, dessou-uri negre, de doliu.

Citește cele mai haioase perle din presa scrisa, numai din