Toate computerele (desktop, laptop sau notepad) au un hard drive… adica un „disc dur” (sic!) pe care sunt stocate informatiile, datele, programele etc. HDD-ul este un dispozitiv mecanic/electornic supus erorilor. E jale mare cand se intampla asta. Nu o dorim nimanui, dar realitatea ne contrazice. Ce trebuie facut? Si de fapt, cum de se strica?
In hard-drive exita un minuscul cap de citire/scriere care ‘pluteste’ deasupra unitatii. Socurile, folosinta indelungata (sau chiar normala) ori alte evenimente pot face ca acest cap sa atinga discul si sa provoace o defectiune.
Exista chiar o zicatoare, „Nu se pune problema DACA se va intampla, ci CAND…”.
In primul rand, asigura-te ca ai un back-up al datelor si softurilor esentiale. Evident, pe alta unitate de stocare (alt HDD din computer, pe un CD, un ZIP…). Daca totusi ai fost prins cu garda jos, foloseste un soft de recuperare a datelor (multe gasesti la download.com), de exemplu. Este o operatiune care necesita cunostinte, timp si, mai ales, rabdare.
Tot ca masura profilactica poti sa faci o „fotografie” a sistemului cu un soft specializat, cum ar fi Norton Ghost, iar rezultatul poate fi salvat in alta parte. Daca se intampla sa ti se defecteze sistemul, tot ce trebuie sa faci este sa incarci „fotografia”.