Când a învățat omul să scrie
La început, omul a început să deseneze pe pereți, dar și să noteze date din vânătoare, războaie sau viața de zi cu zi din trib. Aceste desene erau folosite ca mesaje. O imagine cu soarele însemna o zi, două linii după soare însemnau două zile. Acestea se numesc pictograme.
Când a fost descoperită civilizația, această metodă de scris a fost accelerată prin simplificarea desenelor. Egiptenii foloseau o linie șerpuită pentru a exprima linia apei. Chinezii foloseau o ureche între două uși pentru a exprima ascultarea. Aceste scrieri poartă numele de ideograme.
Vechii egipteni foloseau un sistem de semne denumite hieroglife, care la originea lor erau ideografice. Peste secole egiptenii au descoperit sistemul fonetic prin care semnele reprezentau mai degrabă sunete decât obiecte sau idei.
Civilizația trebuia să se mai dezvolte, căci omul avea nevoie de semne, așa că au descoperit o metodă de a spune sunetele după cum se auzeau. Au urmat fonogramele care foloseau silabele. Următorul stagiu a fost scrisul și ideea folosirii unui alfabet cu litere. Vechii egipteni și babilonieni știau să scrie alfabetic. Foloseau alfabetul grecilor și latinilor care sunt și astăzi folosite.