Când a început omul să bea lapte
Nu doar laptele de vacă poate fi consumat, ci de la alte animale care-l produc. Jumătate din laptele consumat de indieni este de bivoliță. Laptele de capră este mai mult consumat de țările mediteraneene, iar laptele de ren este preferatul celor din nordul Europei.
Nu se știe cu exactitate când anume a început să bea omul lapte sau să facă anumite produse din el precum untul sau brânza, dar putem intui că atunci când omul a avut un animal care să îi ofere lapte a băut prima dată.
Mii de ani în urmă, omul creștea oi și vite de la care avea multe foloase. În Biblie se fac multe referiri la lapte. Abel, fiul lui Adam, a fost cioban la oi și probabil a consumat laptele acestora. În Biblie mai este scrisă o mențiune de la 1700 d.Hr. că Iacob spunea că dinții lui Iuda trebuie să fie albi precum laptele. Canaanul a fost locul unde se găsea cea mai mare cantitate de lapte și miere, stă scris de la 1500 d.Hr., dar când spune asta Iacob se referă și la brânză. Dar toate aceste mențiuni arată faptul că latele exista și era folosit cu ceva timp în urmă.
Laptele concentrat și cel praf nu sunt invenții moderne. Tătarii preparau lapte concentrat și îl uscau înainte de anul 1200. Îl foloseau ca aliment în războaiele cu Ginghis Han.
Patentarea laptelui evaporat s-a făcut în 1856, iar acest tip de lapte era folosit de soldații din Războiul Civil.
Aproape 87% din laptele de vacă este apă, dar restul conține calciu, proteine, vitaminele A și B necesare organismului uman.