Când a început gătirea mâncării?
Cum de putem mânca fructe și legume crude, dar când vine vorba de carne și peste trebuie să le gătim?! Pentru majoritatea dintre noi, carnea și peștele au un gust mai bun dacă le gătim și nu le mâncăm crude. Dar este un alt motiv, extrem de important. Motivul pentru care gătim carnea sau peștele este din faptul că dacă nu le-am găti destul, organismele care se găsesc în ele ar putea să între în organismul nostru și să ne îmbolnăvească. Cel mai bun exemplu de virus este trichineloza, pe care îl putem lua de la produse de porc care nu sunt gătite bine. Putem face viermi în stomac sau alți paraziți de la peștele care nu este prăjit cum trebuie. Desigur, omul primitiv a trebuit să-și mănânce prada crudă pentru că nu avea instrumentele necesare pentru a găti. Când omul a descoperit într-un final focul, l-a folosit pentru a-și ține de cald și pentru a ține deoparte animalele sălbatice. Posibilitatea că omul să învețe să-și gătească mâncarea a fost probabil pur accidentală. Se poate să-și fi aruncat prada lângă foc, sau carnea să fi căzut din greșeală direct în foc. Când omul a văzut cum carnea se prăjește și cât de bine miroase, probabil a luat o înghițitură și a fost cea mai bună înghițitură din viață lui. Nu existau cazane sau oale, așa că omul primitv își gătea mâncarea pe pietre fierbinți din jurul focului. Omul a învățat cum să fiarbă alimente în gropi căptușite cu piele. Acestea erau umplute cu apa și încălzite cu pietre încinse. În cele din urmă omul a învățat să confecționeze ceainice din stuf lipite cu clei și lăsate să se întărească. Ele erau amplasate deasupra focului pentru a găti mâncarea cu și fără apa.