Când a apărut medicina

15 01. 2015, 18:04

De multe ori ai mers la medic pentru a rezolva anumite probleme de sănătate, dar poate că ai apelat și la căteva metode din bătrâni sau ai încercat să vindeci pe cineva folosit ritualuri sau cuvinte magice, etc.

Istoria medicinii include stagii pre-științifice, de dinaintea științei, și a timpului când a devenit știință.

Medicina primitivă oferea explicații bizare pacienților pentru boli. În tratarea afecțiunilor, medicina primitivă depindea de magie sau orice altceva părea să funcționeze. În mod surprinzător, aceasta includea tratamente cu ierburi pentru răceală și temperatură, sângerări, masaj.

Medicina din Egiptul Antic se baza pe magie, în primul rând. Erau folosite tot felul de prafuri și poțiuni magice, printre care se numărau și mierea, sarea, uleiul de cedru, creier, ficat, inimă, sângele diferitor animale. Uneori funcționa, alteori nu.

În urmă cu peste 2.000 de ani în urmă, un bărbat pe nume Hipocrat punea împreună o colecție de cărți de medicină – Colecția Hipocratică. Acesta a fost și începutul medicinei științifice deoarece depindea de o observare atentă a pacientului pentru a învăța mai mult despre boală.

În aceste cărți erau trecute cazurile pacienților. Acum, pentru prima dată medicina și tratamentul pacientului nu mai depindeau de o formulă magică, ci tratamentul era prescris după ce pacientul era studiat iar boala mai existase și în alte cazuri. În acest fel s-a născut medicina modernă.