Cancerul la sân poate fi depistat printr-o simpla analiza a sângelui
Studiul, realizat de o echipa de cercetatori de la universitațile din Pennsylvania și Pittsburgh și de la compania Bio Traces din Virginia, coordonat de profesorul Jasminka Godovac-Zimmermann, de la Colegiul Universitar din Londra, a fost publicat în Journal of Proteome.
Rezultatele testelor preliminarii au mai scos la iveala faptul ca metoda poate fi adaptata și pentru depistarea melanoamelor, a cancerului de prostata și a cancerului de ovare în stadiul în care persoana nu prezinta nici un fel de simptom al bolii, când arata și se simte normal.
Cancerul la sân este una dintre cele mai comune forme de cancer specific femeilor, cu o incidența de 1,1 milioane de cazuri noi depistate și cu un numar de 400.000 de decese înregistrate în fiecare an.
În prezent, pentru depistarea acestei boli se utilizeaza o combinație de trei teste: examinarea sânilor, mamografia și biopsia. Totuși, mai ales în cazul femeilor foarte tinere, mamografia nu este foarte relevanta.
În afara de detectarea acestei boli, analiza de sânge poate sa indice diferența între tumorile maligne și cele benigne, în vederea selectarii celui mai potrivit tratament. Analiza de sânge este mai puțin traumatizanta și mult mai ieftina decât testele clasice.
În timp ce cercetarile recente s-au axat pe identificarea genelor cu probleme a caror multiplicare nu poate fi controlata, noul test se axeaza pe detectarea modificarilor simultane și subtile ale unei proteine din sânge, care au loc atunci când sistemul imunitar al organismului lupta cu un cancer.
Stephen Duffy, profesor la Cancer Research UK, a declarat ca cercetarile trebuie continuate pentru a fi siguri de acuratețea rezultatelor atât în faza incipienta a bolii cât și în stadiile avansate ale ei.