Canada e campioana olimpica la hochei
Echipa „Frunzei de Artar” a cîstigat azi noapte titlul olimpic la hochei pe gheata dupa 5-2 cu SUA. Exact 50 de ani au trebuit sa astepte canadienii pîna ce si-au vazut din nou agatate la gît medaliile de aur. Într-o finala intensa si dramatica, jucatorii lui Wayne Gretzky s-au dezlantuit spre sfîrsit, cucerind laurii pe merit
Pîna aseara, reprezentativa americana nu fusese învinsa în turneele olimpice disputate la editii care au fost gazduite de SUA
Finala nord-americana. SUA si Canada, selectionate formate din jucatori care evolueaza în acelasi campionat, NHL, cel mai puternic din lume. Pentru americani, victoria ar fi însemnat confirmarea unei traditii: ori de cîte ori Jocurile Olimpice s-au desfasurat pe teritoriul SUA, echipa de hochei a cîstigat titlul, la Squaw Valley 1960 si la Lake Placid 1980. Ultima data, izbînda lor a fost numita „Miracolul pe gheata”.
De cealalta parte, canadienii simteau o presiune uriasa, ca si cum toti muntii din lume li s-ar fi asezat pe umeri dintr-o data. Asteptau de 50 de ani un nou aur olimpic. Ce poate fi mai istovitor decît o jumatate de secol scurs fara caldura medaliilor celor mai pretioase? Si peste ei toti, jucatorii, era Wayne Gretzky, directorul executiv al „nationalei”, The Great One. Omul pentru care Olimpiada nu însemna o amintire placuta.
Zodia suspansului
„Hocheiul e jocul nostru”, spunea un celebru ziarist de la Toronto Star, „si ar trebui sa dominam. Daca nu o facem, e tragedie nationala”. Dar au facut-o! Si nu oricum, ci pe parcursul unei înclestari superbe, care a plutit în zodia suspansului pîna spre final. În patinoarul E Center, ticsit de suporteri ai ambelor echipe, americanii au deschis scorul prin Tony Amonte, aproape de jumatatea primei reprize. Ritmul alert, ucigator al meciului nu i-a sugrumat pe jucatori. Canadienii au egalat, apoi au preluat conducerea la sfîrsitul întîii parti a finalei, gratie insistentei lui Jarome Iginla.
Izbucnirea lui Gretzky
În tot acest timp, Wayne Gretzky a ramas ca turnat în bronz, fara ca fata sa-i fie miscata de vreun rictus macar. Americanii au adus din nou echilibrul, la mijlocul reprizei secunde, dar a venit apoi un asalt înspaimîntator din partea canadienilor la poarta lui Mike Richter, un tip care a salvat gol dupa gol. Presiunea a fost însa atît de mare, încît atunci cînd capsula s-a spart, a pornit un soi de iures.
Joe Sakic i-a adus pe canadieni în avantaj la finalul partii a doua. A venit apoi rîndul americanilor sa încerce poarta lui Martin Brodeur, în ultima repriza. Minutele de final au consfintit însa victoria adversarilor. Abia la golul de 4-2 s-a declansat resortul zîmbetului si în mintea lui Gretzky. La 5-2, The Great One se îmbratisa cu toata lumea. Nimic nu se mai putea întîmpla.
Jocul lor, titlul lor
Sirena a anuntat sfîrsitul izbavitor si hocheistii canadieni au navalit pe gheata. Antrenorul american Herb Brooks, cel care a condus echipa spre titlul din 1980, si-a azvîrlit guma de mestecat din gura cu un gest natural. Terminase o campanie cu argint în loc de aur. Americanilor le ramîn baschetul, baseballul si fotbalul lor. Pot schimba oricînd canalul.
Pe cînd canadienii nu pot face asta. Pentru ei, hocheiul e cel mai pretios. Aseara, jucatorii, în frunte cu veteranul Mario Lemieux, campion olimpic la 37 de ani, si-au facut lor si unei natiuni întregi cel mai frumos cadou. Unul care va rezista macar 4 ani.
CANADA-SUA 5-2 (2-1; 1-1; 2-0)
0-1 min. 8:49 Tony Amonte (asistat de Doug Weight si Tom Poti); 1-1 min.14:50 Paul Kariya (asistat de Chris Pronger si Mario Lemieux); 2-1 min. 18:33 Jarome Iginla (asistat de Joe Sakic si Simone Gagne); 2-2 min. 35:30 Brian Rafalski (asistat de Mike Modano si Brett Hull); 3-2 min. 38:19 Joe Sakic (asistat de Ed Jovanovski si Rob Blake); 4-2 min. 56:01 Jarome Iginla (asistat de Steve Yzerman si Joe Sakic); 5-2 min. 58:40 Joe Sakic (asistat de Jarome Iginla)
Sursa: www.prosport.ro