Camerele de comert si industrie se pregatesc pt. fondurile UE

Apropo.ro / 21.06.2002, 11:36
Camerele de comert si industrie se pregatesc pt.  fondurile UE
Reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie din Romania considera ca aceste organizatii sunt in cea mai buna pozitie pentru a initia parteneriate cu autoritatile locale in vederea pregatirii pentru utilizarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene pe care Romania le va putea accesa

Reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie din Romania considera ca aceste organizatii sunt in cea mai buna pozitie pentru a initia parteneriate cu autoritatile locale in vederea pregatirii pentru utilizarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene pe care Romania le va putea accesa dupa aderare.

In cadrul seminarului „Fondurile structurale si politica regionala a UE”, organizat in zilele de 12-13 iunie de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, reprezentantii Camerelor judetene au subliniat necesitatea cresterii transferului de informatii actualizate intre aceste institutii si autoritatile romane de negociere cu UE.

De asemenea Camerele de comert si industrie apreciaza ca ar trebuie demarata etapa identificarii problemelor si prioritatilor la nivel regional pentru ca in maxim doi ani sa prinda contur o prima schema de programe care vizeaza fondurile structurale. Fondurile structurale sunt instrumente menite sa reduca dezechilibrele intre regiunile UE, sa imbunatateasca functionarea pietei unice si sa promoveze dezvoltarea echilibrata a Uniunii.

Conform principiilor care guverneaza utilizarea fondurilor structurale, acestea trebuie concentrate pe un set de prioritati si obiective si pot fi obtinute numai daca regiunile se pot inscrie intr-unul dintre obiectivele prioritare de actiune.

Programarea se face pe o perioada de sapte ani, iar pentru 2000-2006 obiectivele prioritare sunt dezvoltarea economica a regiunilor, reconversia socio-economica din zonele cu dificultati de ordin structural, adaptarea si modernizarea sistemelor de educatie, formare si ocupare a fortei de munca, urmand ca regulamentele UE de utilizare a fondurilor structurale sa fie revazute in 2006.

Data tinta de aderare a Romaniei este 1 ianuarie 2007. Totalul alocarilor prin aceste fonduri structurale este limitat la patru la suta din PIB, iar efortul bugetar propriu al Romaniei trebuie sa fie de unu la suta din PIB. Utilizarea fondurilor structurale face obiectul capitolului 21 de negociere – Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale, pentru care Romania a transmis documentul de pozitie in decembrie 2001 si a deschis negocierile in martie 2002.

www.euroconsulting.ro