Camera Deputaților a adoptat Legea ANI, în forma Comisiei juridice

31 10. 2006, 14:20
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, Legea privind Agenția Naționala de Integritate, cu amendamentele Comisiei juridice, cu doua zile înainte de expirarea termenului de aprobare tacita în forma propusa de Guvern. Legea a fost adoptata cu 251 voturi

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, Legea privind Agenția Naționala de Integritate, cu amendamentele Comisiei juridice, cu doua zile înainte de expirarea termenului de aprobare tacita în forma propusa de Guvern.

Legea a fost adoptata cu 251 voturi „pentru”, 5 „împotriva” și o abținere.

În forma adoptata de Camera, actul normativ prevede, în principal, ca Agenția Naționala de Integritate (ANI) sa verifice declarațiile de avere și nu averile demnitarilor, cum era prevazut în forma Guvernului.

Președintele Camerei Deputaților, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, dupa vot, ca PNL a votat „cu inima îndoita și încarcatura în suflete” acest proiect de lege. El a explicat ca proiectul a fost modificat în Comisia juridica astfel încât ANI nu mai este o instituție puternica, dar ca deputații PNL considera ca este necesara înființarea acestei Agenții.

El și-a exprimat speranța ca varianta adoptata de Camera a proiectul de lege va fi modificata la Senat în sensul ca ANI sa primeasca mai multe competențe, așa cum dorea Guvernul.

Deputatul PD Ioan Oltean a declarat ca și PD este nemulțumit de forma finala a proiectului și ca spera în înțelepciunea senatorilor.

„Legea a fost golita de conținut prin amendamentele aduse de Comisia juridica”, a apreciat Oltean.

Deputații PC, PRM, UDMR și PSD s-au exprimat, în schimb, în favoarea variantei adoptatade Camera.

Petru Calian (PC) a spus ca forma actuala a legii este constituționala, Florentina Jipa (PRM) a aratat ca votul este o mare victorie și ca ea promite ca atât timp cât va fi deputat nu va trece o „asemenea porcarie”. Ea a spus ca nu exista bani pentru ANI și aceasta instituție nu exista în nicio țara.

Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat ca PSD a votat pentru proiectul de lege deoarece nu putea risca sa promoveze o lege nedemocratica.

Marton Arpad (UDMR) a spus ca și UDMR a votat pentru o lege buna, constituționala și aplicabila.

Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Senatului, care este Camera decizionala.

Mediafax