Camelia Potec promovează România la Jocurile Olimpice
– Pleci la Olimpiadă cu dorinţa de a câştiga. Crezi că titlul de anul acesta va fi cel mai important din cariera ta?
Bineînţeles că plec la fiecare competeţie cu gândul de a fi cea mai bună, dar J.O. reprezintă vârful aisberg-ului. Fiind la cea de-a patra ediţie la care participăm, ştiu ce înseamnă să fii cel mai bun. Dacă reuşesc să câştig şi anul acesta J.O. va fi extraordinar, dar nu va fi cel mai important titlu din cariera mea. Cel mai important a fost şi va rămâne primul, şi anume cel de la Atena. Tot ceea ce s-a întâmplat după aceea, medaliile pe care le-am câştigat şi le voi mai câştiga au fost şi vor fi doar un bonus la întreaga mea carieră.
– Care este cea mai grea parte din pregătirea pentru o astfel de competiţie?
Cel mai important moment şi cel mai dificil este de trecut de seriile eliminatorii pentru că doar cei mai rapizi 8 timpi se califică pentru finală, aşa că toţi cei 50-60 participanţi la proba respectivă îşi doresc să treacă de acest hop. Dacă eşti în finală calificat, de acolo lucrurile sunt mult mai simple. Orice se poate întâmpla.
– Care este regimul tău de viaţă în perioada premergătoare concursului?
Înainte de un astfel de concurs, ne axăm mai mult pe odihnă şi un pic pe viteză. Mănânc normal, fără diete, dar şi fără excese. Din acest punct de vedere încerc să nu schimb nimic.
– Sunt momente când clachezi, când nu mai vrei să auzi de sport şi pur şi simplu vrei să fii lăsată în pace? Cum reacţionezi atunci?
În viaţa oricărui sportiv există momente când vrei să renunţi şi acestea sunt cele mai importante în reuşita lui. În cazul meu, reuşesc de cele mai multe ori să mă motivez singură pentru că îmi aduc aminte ce îmi spuneau părinţii mei când eram mai mică: „vrei să renunţi, renunţă şi fă ceea ce-ţi place, nimeni nu te obligeă să faci sport. Tu ai decis să faci asta, tu vei decide când vei renunţa”… Şi aveau dreptate… Când îmi este greu, mă gândesc că pot oricând să renunţ…
– Mai ai timp şi de viaţa privată?
Competiţiile de obiectiv (Campionatul European, Mondial sau Olimpiada) se termină de obicei în lunile iulie-august, aşa că avem vacanţă minimum o lună, dar mi s-a întâmplat să- mi iau vacanţă şi două luni jumate, ceea ce înseamnă foarte mult pentru un înotător de nivel mondial. Dar aşa cum am spus, nu m-a obligat nimeni să fac acest sport, aşa că, în momentul în care am simţit că am nevoie de o pauză mai mare am făcut-o. Dar bineînţeles că m-a costat o muncă mai intensă după aceea pentru a putea recupera.
– Ce planuri ai după terminarea Jocurilor Olimpice?
Am foarte multe planuri, dar prefer să le mai ţin puţin ascunse.
– Anul trecut te-ai lansat şI în afaceri alături de familia ta, deschizând un hotel plutitor pe Dunăre. Să ne aşteptăm la o implicare mai activă a ta în business?
Este adevărat că am intrat puţin în această lume a afacerilor alături de ai mei, dar a trebuit să mă retrag pentru a mă pregăti pentru acestă Olimpiadă, aşa că toată munca am lăsat-o pe umerii părinţilor. Dar voi reveni puternic şi sper că voi avea măcar trei sferturi din rezultatele pe care le-am avut în cariera sportivă.
– Vei profita de prezenţa la Jocurile Olimpice pentru a promova turismul în România printre ceilalţi jucători?
În ceea ce priveşte promovarea turismului în România, am încercat şI încerc în continuare să fac acest lucru de fiecare dată când am ocazia cu toate că imaginea ţării noastre în străinătate nu este foarte bună. O mare parte din bagajul meu în deplasări reprezintă pliante, cd-uri, cărţi, obiecte tradiţionale din România (în special din Insula Mică a Brăilei, şi Delta Dunării) pentru a le oferi persoanelor şi noilor cunoştinţe din lume. Aşa că, la Londra, voi avea cu siguranţă un mare pachet de promovare a României.
Andra Iliaş