Tot mai mulți deveni reclama faptul ca administratorii asociațiilor de proprietari, condiționeaza încasarea facturilor de apa, canal și gaz, respingand banii pentru taxele comune, daca proprietarii nu platesc și ratele stabilite pentru montarea contoarelor de apa calda și a gigacalorimetrelor.
Conform Ordinului nr. 29/N/1993, contorizarea consumului de apa calda și termoficare intra în atribuțiile societații de distribuție, deoarece populația nu este obligata sa suporte din buzunarul propriu și pierderile înregistrate pe rețeaua de distribuție ce aparține firmei.
Politica proprie
Ioan Cristea, director general al SC Calor Deva declara ca prin ordinul cu pricina nu se aloca și fonduri, lasand la latitudinea fiecarei societați sa gaseasca modalitatea de finanțare.
Spre deosebire de alte societați din țara care au facut împrumuturi la banca pentru asemenea investiții, directorul SC Calor, Ioan Cristea afirma ca la Deva a aplicat o politica proprie.
Pentru ca una dintre modalitațile de finanțare specificate ca exemplu în acel ordin era și contorizarea prin „sume avansate de catre asociațiile de proprietari”, SC Calor a îmbrațișat ideea de a face contorizarea pe banii populației și, profitand de ambiguitatea ordinului, anul trecut a pus aceasta metoda în practica.
Unde-i afacerea?
„Am considerat ca fiecare cetațean trebuie sa fie raspunzator de menținerea sistemului de termoficare din municipiu și sa contribuie la modernizarea lui. Nu este nici o afacere sa iau un credit de 15 miliarde de lei, pe care sa-l garanteze Consiliul Local, iar dupa un an, consiliul sa ramana cu gigacalorimetrele în brațe, pentru ca devenii s-au debranșat de la rețea și și-au montat centrale termice de apartament”, mai declara Ioan Cristea.
Dupa achitarea integrala a aparatelor, SC Calor s-a angajat sa restituie populației contravaloarea investiției, tot în euro.
Daca anul trecut, la începutul acțiunii de contorizare deveniilor li s-a promis ca își vor recupera investiția prin reducerea facturilor la termoficare, în funcție de ratele lunare achitate în euro, acum conducerea SC Calor s-a razgandit, hotarand altceva.
Ioan Cristea a fost parat la Parchet
„Vom achita populației contravaloarea sub forma de servicii. Adica ne vom ocupa de întreținerea instalațiilor și de reparații. Am ales aceasta varianta pentru ca, daca reducem valoarea facturilor, nu mai avem cu ce plati agentul termic furnizat de Termocentrala Mintia și riscam sa ramanem fara caldura”, afirma Ioan Cristea.
Mai mulți administratori de asociații de proprietari acuza însa conducerea SC Calor de abuz, pentru ca ia decizii unilateral, fara sa țina cont de reclamațiile populației nemulțumita de politica impusa de SC Calor.
Ba mai mult, reprezentanții a cinci asociații de proprietari din Deva, nemulțumiți de modul cum acționeaza SC Calor, au depus o plangere penala împotriva lui Ioan Cristea, directorul acesteia.
Nicolle Ebner [Hunedoreanul]