Caldura blocheaza semnalele de durere emise de corpul uman, având același efect ca un medicament calmant, „dezactivând” durerea la nivel molecular, este concluzia unui studiu aparut în Marea Britanie, informeaza BBC News Online.
Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra au utilizat tehnologia ADN pentru a monitoriza caldura și receptorii senzației de durere din interiorul unei celule. Echipa, coordonata de profesorul Brian King, a dorit sa descopere de ce caldura are efect în cazul unor dureri interne precum crampele menstruale sau colicile.
Aceștia au declarat ca temperaturile de peste 40 de grade Celsius activeaza receptorii de caldura care blocheaza efectele mesagerilor chimici (receptorii de durere) care determina corpul sa detecteze durerea. Caldura nu ofera doar o stare de confort ci are efect placebo, funcționând ca orice calmant de la farmacie.
King, profesor fiziolog, a declarat ca datele moleculare au indicat faptul ca durerea poate fi calmata de caldura timp de pâna la o ora.
„Durerea provocata de colici, cistite, menstruație este cauzata de reducerea temporara a fluxului de sânge, care are ca efect dilatarea unor organe precum intestinul sau uterul, ducând la afectarea țesuturilor locale și activând receptorii durerii”, spune King.
Profesorul Liz Bell, de la Physiological Society, a indicat ca pâna acum caldura a fost considerata un factor de confort, cu un anumit efect asupra circulației sângelui. Bell a declarat ca acest studiu, prezentat la conferința Physiological Society, demonstreaza cum funcționeaza caldura la nivel celular, rezultatele fiind importante pentru procesul de creare a unei noi generații de calmante.