Calciul – cel mai iubit dintre minerale
Fiindca în perioada rece intram mai puțin în contact cu razele soarelui, nu reușim sa mai asiguram întreaga cantitate de vitamina D (care ajuta la absorția calciului în organism), așa încat tot mai multa lume are probleme cu metabolizarea calciului. Cercetatorii americani preocupați de rolul calciului în organism s-au convins ca acest mineral joaca un rol important în privința starii noastre de spirit.
Pe de alta parte, au descoperit o legatura certa între metabolizarea corecta a calciului și practicarea anumitor exerciții fizice care solicita mușchii și oasele într-un ritm susținut – cum ar fi jogging-ul, aerobicul, tenisul. De asemenea, calciul ne ajuta sa ne pastram o greutate normala și sa reglam arderile și metabolismul.
Rolul calciului în organism
Calciul în cantitate suficienta înseamna sanatatea dinților și a oaselor, a caror structura o formeaza alaturi de fosfor (raportul între aceste minerale este de doi la unu). Ajutat de magneziu, calciul asigura funcționarea optima a sistemului cardiovascular, în special bataile regulate ale inimii. Contribuie la transmiterea impulsului nervos și la metabolizarea fierului. S-a constatat ca marirea dozei zilnice de calciu atenueaza durerile menstruale și ca ajuta la prevenirea reacțiilor alergice.
Celor care sufera de hipoglicemii frecvente sau insomnii, li se recomanda creșterea dozei de calciu la 1.000-1.500 mg. Mai mult, calciul este un element cheie în cura de slabit, pentru ca acesta inhiba o anumita substanța ce face parte din grupul vitaminei D, care provoaca depunerea grasimilor și încetinește metabolizarea lipidelor. Aportul crescut de calciu ajuta, așadar, la blocarea efectelor acestei substanțe și în plus crește metabolismul.
Surse naturale de calciu
Laptele și branzeturile degresate, iaurtul cu conținut scazut de grasimi, ouale, soia, peștele de apa sarata (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui, fasolea uscata, conopida, broccoli și țelina sunt bogate în calciu.
Totuși, calciul nu se va asimila în mod optim daca sunt consumate în exces grasimi, ciocolata, cafea, spanac, patrunjel, sfecla (aceste alimente au mult acid oxalic), daca în alimentație predomina cerealele (bogate în acid fitic ce „leaga” calciul și apoi se elimina împreuna) sau daca sunt consumate prea multe bauturi alcoolice sau carbogazoase (care au un conținut ridicat în fosfor, ce împiedica absorbția calciului și determina consumarea rezervei existente).
Suplimentele de calciu sunt asimilate daca se asigura și un aport suficient de vitamina D. De altfel, eficacitatea acțiunii calciului este marita de prezența vitaminelor A, C, D, a fierului, a magneziului și a fosforului. Studii recente au demonstrat ca administrarea zilnica a unei combinații de calciu, magneziu, vitamina D și bor poate preveni osteoporoza la persoanele care au predispoziție genetica pentru aceasta. Asocierea de vitamine D, C și A în cure de cate doua saptamani, reduce semnificativ apariția virozelor respiratorii.
Doza zilnica de calciu
Organismul nostru totalizeaza între un kilogram și un kilogram și jumatate de calciu (în funcție de înalțime), cantitate în cea mai mare parte concentrata în oase și dinți. Pentru un adult sanatos, doza zilnica de calciu este de 800 mg (barbați), pana la 1.200 mg (la femei aflate în perioada de menopauza, gravide).
În mod normal, pentru calciul ce se acumuleaza în oase se produce un bilanț pozitiv pana la varsta de 55 de ani la barbați și 45 de ani la femei, dupa care bilanțul devine negativ, ajungand ca dupa 65 de ani sa scada vertiginos, ceea ce duce la instalarea osteoporozei.
Mai multe in „Ce se intampla Doctore?”