Caile de acces catre Lacul Sfânta Ana ar putea fi închise definitiv

16 08. 2005, 19:45
Conducerea Consiliului Județean Covasna propune închiderea definitiva a cailor de acces catre Lacul Sfânta Ana pentru a promova un alt fel de turism și pentru a proteja mediul înconjurator, transmite corespondentul MEDIAFAX. Ideea aparține vicepreședintelui

Conducerea Consiliului Județean Covasna propune închiderea definitiva a cailor de acces catre Lacul Sfânta Ana pentru a promova un alt fel de turism și pentru a proteja mediul înconjurator, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ideea aparține vicepreședintelui Consiliului Județean Covasna, Vajda Lajos, care considera ca astfel se poate promova ecoturismul în zona Lacului Sfânta Ana și se poate opri exploatarea lemnului.

Vajda Lajos a declarat corespondentului MEDIAFAX ca va propune autoritaților locale și tuturor parților implicate în domeniul turismului închiderea definitiva a Drumului Județean 113, între Bicsad și Lacul Sfânta Ana, respectiv între stațiunea Balvanyos și Lacul Sfânta Ana.

Daca propunerea va fi pusa în funcțiune, atunci cei peste zece kilometri pâna la lac, atât dinspre Bicsad, cât și dinspre Balvanyos, vor putea fi parcurși doar cu biciclete, caruțe sau pe jos.

„Se pot organiza tot felul de programe turistice pentru cei care vor sa viziteze Lacul Sfânta Ana, turiștii vor putea fi transportați cu caruțe pâna la lac sau vor avea posibilitatea sa închirieze biciclete la Bicsad sau la Balvanyos”, a spus Vajda.

În opinia acestuia, astfel s-ar putea proteja mai bine mediul înconjurator din zona, dar se poate opri și exploatarea de material, întrucât pe un drum închis nu se mai poate transporta lemn.

Și în prezent la Lacul Sfânta Ana se poate ajunge doar dinspre Târgu Secuiesc. Dupa inundații, circulația pe DJ 113, care face legatura între Bicsad și Lacul Sfânta Ana, a fost întrerupta din cauza ca drumul s-a surpat pe o porțiune de 35 de metri. Astfel, turiștii atrași de lacul Sfânta Ana trebuie sa ocoleasca prin municipiul Târgu Secuiesc, ceea ce presupune un ocol de 70 de kilometri.

Potrivit vicepreședintelui CJ Covasna, autoritațile fac tot posibilul pentru începerea lucrarilor de refacere a porțiunii de drum surpat și conform estimarilor aceasta vor putea fi demarate cel târziu peste o saptamâna. Pentru refacerea acestui drum, autoritațile au cerut 1,3 milioane de lei noi (13 miliarde de lei vechi) din fondul de rezerva al Guvernului, urmând ca din acești bani sa fie construit și un zid de sprijin

Mediafax