Cafeaua, o sursa de antioxidanți mai bogata decât fructele
Antioxidanții ajuta organismul sa elimine radicalii liberi, molecule distrugatoare care vatameaza celulele și ADN-ul. Antioxidanții au fost asociați cu numeroase avantaje pentru sanatate, inclusiv protecție împotriva bolilor de inima și cancerului.
În urma masuratorilor a reieșit ca cea mai bogata sursa de antioxidanți este cafeaua, cu sau fara cofeina, urmata de ceaiul negru, banane și curmale. „Americanii își iau o cantitate mai mare de antioxidanți din cafea decât din alte surse”, a spus profesorul Joe Vinson, de la Universitatea Scranton din Pennsylvania. Acesta și-a prezentat descoperirile la întâlnirea anuala a Societații Americane de Chimie de la Washington DC.
Studiile au asociat consumul de cafea cu riscuri reduse de cancer de colon și ficat, diabet de tip 2 și Parkinson. Profesorul Vinson a recomandat însa sa nu se depașeasca doua cafele pe zi și a adaugat ca nu trebuie ignorate avantajele pe care le au fructele și legumele proaspete. „Din pacate, oamenii nu consuma înca destule fructe și legume, care dintr-un punct de vedere nutriționist mai general sunt mai recomandate pentru ca mai conțin și vitamine, minerale și fibre”, a spus acesta.
În Marea Britanie se consuma 70 de milioane de cești de cafea pe zi.
Mediafax