Cafeaua: licoarea-medicament

Apropo.ro / 20.12.2005, 11:12
Cafeaua:  licoarea-medicament
La cumpana dintre ani, toata lumea își face bilantul. Cati bani a caștigat, ce obiecte de valoare și-a cumparat și ce datorii mai are. Însa nimeni nu se întreaba cata cafea a consumat într-un an. În fiecare zi se beau cam doua miliarde de cești de cafea, în


La cumpana dintre ani, toata lumea își face bilantul. Cati bani a caștigat, ce obiecte de valoare și-a cumparat și ce datorii mai are. Însa nimeni nu se întreaba cata cafea a consumat într-un an.

În fiecare zi se beau cam doua miliarde de cești de cafea, în lumea întreaga. Cele doua, trei cafele ale tale parca nici nu mai conteaza. Dar nu e chiar așa. Oamenii de știința au demonstrat ca licoarea neagra, consumata cu masura, face bine sanatații. Deci, ar fi bine sa ții cont cate cafele bei!

Atacurile de astm, mai rare
Un consum regulat de cafea contribuie la diminuarea atacurilor de astm, demonstreaza un studiu efectuat pe 72.284 de italieni. Rezultatele au certificat ca riscul de astm se reduce cu 28 la suta la cei care beau trei cești de cafea pe zi. Cercetatorii americani nu s-au lasat mai prejos și au efectuat și ei un studiu pe 20.322 de cetațeni, unii consumatori de cafea, alții nu. La cei care beau regulat cafea s-a constatat ca riscul de astm s-a redus cu 29 la suta, fața de ceilalți.

Vestea buna e ca licoarea neagra te protejeaza și de diabet. Finlandezii au concluzionat, în urma unui studiu, ca la femeile care beau 3 cești pe zi riscul de a face diabet zaharat de tip II este cu 29 la suta mai mic decat la cele care nu consuma regulat cafea. Și la barbații amatori de cafea, riscul scade la 27 la suta.

Cafea versus ceai verde
Proprietațile terapeutice ale cafelei vin de la antioxidanții pe care-i conține. Aceștia sunt niște compuși chimici care protejeaza organismul de boli, prin faptul ca reduc efectul oxidanților periculoși, legandu-se de moleculele daunatoare. Boabele verzi de cafea conțin 1000 de antioxidanți, iar la procesul de macinare se adauga înca 300. Se pare ca ceaiul verde conține mai puțini antioxidanți decat cafeaua.

Un alt argument în favoarea cafelei îl constituie metilpiridina, un compus care reduce riscul apariției cancerului de colon. Acest compus, care se gasește aproape exclusiv în cafea, activeaza enzimele din sange, protejand astfel împotriva cancerului de colon.

Durerile de cap si cofeina
Daca te-ai obișnuit sa consumi mai mult de 4 cafele zilnic și întrerupi brusc „doza”, te poți alege cu dureri de cap. De vina e abstinența. Exista, însa, și efectul invers: cefaleea care nu cedeaza la antialgice, poate sa fie lecuita cu cofeina. Totul e sa nu abuzezi prea tare de cafea, fiindca te poți alege cu nervozitate, ritm cardiac rapid și transpirații. Prin urmare, începand cu noul an numara-ți cafelele consumate zilnic!