Cafeaua poate tripla cantitatea de produși secundari toxici eliberați în timpul procesului de dizolvare a paracetamolului în ficat, acest lucru crescând riscul de apariție a insuficienței hepatice, informeaza dailymail.co.uk.
Toxinele eliberate în timpul descompunerii paracetamolului, un calmant utilizat în mod comun, sunt responsabile de apariția insuficienței hepatice, iar în cazul în care medicamentul este administrat împreuna cu alcool sau cafea, nivelul produșilor secundari se tripleaza, potrivit cercetatorilor americani.
Studiul, publicat în revista editata de American Chemical Society, Toxicology, sugereaza faptul ca persoanele care iau paracetamol ar trebui sa limiteze consumul de cafea sau bauturi energizante.
Cercetatorii au testat efectele paracetamolului și cofeinei asupra bacteriei E.coli modificata genetic pentru a înlocui o enzima cheie din ficatul uman care se ocupa cu descompunerea unui numar de medicamente eliberabile sau nu pe rețeta.
Specialiștii au remarcat faptul ca nivelul produșilor toxici secundari eliberați de enzima se tripleaza daca paracetamolul este combinat cu cofeina.
Studii anterioare efectuate pe cobai susțin aceasta idee.
Unele persoane sunt mai vulnerabile la efectele acestei combinații fața de altele. Printre aceștia se numara bolnavii de epilepsie, a caror medicație combinata cu cofeina poate crește nivelul de produși toxici secundari eliberați în ficat.
Riscul este mai mare daca persoanele care iau paracetamol și consuma cafea fac tratament și cu alte medicamente, precum cele prescrise pentru migrene și artrita.