Cadouri de Paște – De ce a ajuns iepurașul un simbol și de ce se dau cadouri

18 04. 2014, 11:00

Dar, cu toate acestea, un personaj extrem de îndrăgit al Paștelui provine din tradițiile păgâne: iepurașul. Cum a ajuns el un simbol al sărbătorii creștine?

TRIMITE O FELICITARE DE PAȘTE!

Copiii sunt cei mai curioși și întreabă, nedumeriți, de ce iepurașul este cel care aduce cadouri de Paște, de ce tocmai animăluțul acela atât de speriat despre care au aflat că, de frică, doarme cu ochii deschiși și că mănâncă mulți morcovi, ca să vadă mai bine?!

Este încă o sărbătoare în care să te bucuri de cadouri, la fel cum e de Crăciun. Fie că le primești de la părinți sau de la prieteni, iubit sau colegi, este un motiv în plus de fericire.

Însă, până să importăm toate tradițiile de afară, nu exista niciun… „iepuraș”. Cadourile reprezentau, de fapt, înnoirea din cap până în picioare cu haine de Paște, iar iepurașul nu era decât în curtea bunicii sau în pădure.

Legenda Iepurașului de Paște

Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această țară se credea că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paștelui.

În Germania, iepurașii de Paște erau albi și se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraș le va aduce un coș plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut și primii iepurași de Paște dulci, în secolul 19, fiind realizați din aluat de foi și zahăr.

TRIMITE O FELICITARE DE PAȘTE!

Totuși, în anumite zone din Germania, cei mici cred în vulpița de Paște, nu în iepure, iar în Elveția cucii aduc ouăle colorate la copii, nu urecheatul. În rest, iepurașul de Paște există cam în toată lumea…

Revenind la Iepurașul de Paște, trebuie precizat că este un simbol de sorginte păgână, emblemă a fertilității, asociat de creștini cu aparițiile lui Iisus după Înviere.

În tradiția păgână anglo-saxonă exista o zeiță pe nume Eostre, cunoscută drept Zeița Primăverii. Simbolurile ei principale erau oul și iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiței, care ținea din martie până la sfârșitul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiții din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în același timp și îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paștelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Iepurașii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar și penrtu că iepurii sunt puternic legați de lună în tradiția păgână. Iepurele era și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paștele în fiecare an.

TRIMITE O FELICITARE DE PAȘTE!

Așadar… în dimineața de Paște sunt așteptate cu nerăbdare cadourile iepurașului. Acestea sunt, de obicei, ascunse prin casa sau în grădină. Dacă inițial era vorba de figurine de ciocolată, reprezentând iepurași sau ouă de ciocolată oferite copiilor, ulterior s-a adoptat ideea de a oferi cadouri tuturor celor dragi.

Deci, dacă îți dorești să faci pe cineva fericit care crede în spiritul lui Iepurilă, fă-i pe plac și cumpără-i ceva frumos. Un ou sau un iepuraș de ciocolată va bucura pe oricine, indiferent de vârstă…