Dezvaluirile BIHOREANULUI privind hoția generalizata de la Cantina sociala a Primariei Oradea nu au ramas fara reacții. Reprezentanții Primariei au promis imediat ca vor face o ancheta administrativa și vor lua masuri. La fel au declarat și polițiștii. În final, nici unii, nici alții n-au facut nimic…
Sistemul
Reporterii BIHOREANULUI le-au urmarit timp de o saptamâna pe angajatele Cantinei sociale, despre care se zvonea ca dijmuiesc mâncarea saracilor. Așa s-a aflat ca femeile pusesera la punct un adevarat sistem pentru a-și scoate sacoșele doldora cu alimente furate din bucataria cantinei.
Bucataresele se foloseau de câteva handicapate care, la finalul zilei de lucru, le carau plasele pâna la un punct de întâlnire stabilit în prealabil, în fața Bibliotecii județene, unde bunurile furate ajungeau din nou în posesia angajatelor cantinei.
Aprofundând investigațiile, BIHOREANUL a descoperit ca anomaliile de la cantina sunt mult mai multe. În loc sa supravegheze activitatea din bucatarie, șeful de cantina s-a dovedit a fi mai mult pe la ABC-ul pe care l-a deschis chiar în vecinatatea instituției, iar directorul Centrului de asistența sociala și-a transformat, fara jena, nevasta în principal furnizor de paste fainoase pentru cantina.
Înca un supraveghetor
Dupa dezvaluirile din BIHOREANUL, primarul a solicitat conducerii Administrației Sociale Comunitare Oradea (ASCO), instituție în subordinea careia se afla cantina, sa verifice cele semnalate.
Comisia, condusa de directorul ASCO Ionel Vila a fost nevoita sa confirme toate aspectele negative. Însa masurile pe care le-a propus pentru remedierea situației s-au dovedit mai mult decât comode.
Pentru descurajarea jafului, de pilda, în loc de sancționarea bucatareselor s-a dispus angajarea înca unui supraveghetor, care sa le urmareasca pe femei din momentul în care scot alimentele din magazie și pâna la distribuirea acestora catre beneficiari. Asta, în ciuda faptului ca exista deja o persoana cu astfel de atribuții: șeful cantinei, Mihai Miheș!
Contract anulat
Și în cazul directorului, comisia de control a dovedit multa bunavoința. S-a trecut ușor peste faptul ca Ioan Ianceu a încalcat legea atunci când s-a înfipt în comisia care a selectat-o pe soția sa ca furnizor al cantinei.
Potrivit HG 461/2001 cuprinzând normele metodologice de aplicare a OUG 60/2001 privind achizițiile publice, membrii comisiei de evaluare au obligația de a semna o declarație de confidențialitate și imparțialitate prin care confirma ca nu sunt rude cu ofertanții.
„Domnul Ianceu a omis sa semneze o astfel de declarație, motiv pentru care am apreciat ca prevederile legale nu au fost respectate. În consecința, contractul cu firma Kaen, administrata de soția lui, a fost reziliat începând cu 1 octombrie”, spune Ionel Vila, directorul ASCO.
Deși intenția lui Ianceu de a-și favoriza nevasta e evidenta, sancțiunea s-a limitat la un simplu… avertisment.
„I-am pus în vedere ca, la o a doua abatere, își va pierde postul”, declara Vila. Nimeni din Primarie nu s-a deranjat sa observe ca e vorba și de o fapta penala: sau Ianceu a semnat declarația impusa de lege și atunci a facut un fals, sau n-a semnat-o și-atunci e sau abuz, daca a facut-o cu buna știința, sau neglijența!
În condițiile date, nu e de mirare ca la Cantina sociala se fura în continuare. Zilele trecute, alta bucatareasa a fost surprinsa cu alimente în sacoșa. Semn ca vechile metehne nu se uita niciodata…
Perfect legal
BIHOREANUL a încercat sa ia legatura cu directorul Cantinei sociale, pentru a lamuri problema declarației de imparțialitate pe care trebuia s-o semneze, dar Ioan Ianceu nu a fost de gasit.
Cert e ca, în declarațiile acordate BIHOREANULUI imediat dupa organizarea flagrantului de la cantina, el a recunoscut ca a fost membru în comisia care a atribuit contractul soției, dar n-a vazut nimic ilegal în asta.
„Da, cantina cumpara de 2 ani paste fainoase de la firma soției mele. A fost o selecție de oferte, iar a ei a fost cea mai avantajoasa. Curtea de Conturi verifica anual contabilitatea noastra. Daca era ceva în neregula, ma puneau la plata”, a spus atunci directorul.
Tap ispașitor
Culmea e ca nici organele de ancheta nu s-au deranjat sa intre în miezul problemelor de la Cantina sociala. Dupa flagrantul organizat împreuna cu reporterii BIHOREANULUI, pe 12 august, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor i-au întocmit dosar penal bucataresei prinse cu alimente sustrase de la cantina și au înaintat dosarul Parchetului, propunând începerea urmaririi penale împotriva ei pentru furt.
Femeia a ramas unicul țap ispașitor pentru toate neregulile existente în respectiva instituție.
„Am vorbit cu procurorul și nu a considerat ca la cantina ar mai exista și alte aspecte negative de verificat. Mi-a spus ca directorul nu a încalcat legea când a semnat contractul cu firma soției sale. A fost o selecție de oferte perfect legala”, s-a aparat inspectorul principal Genu Deac, unul dintre polițiștii care au efectuat ancheta.
Pus în fața raportului de control întocmit de ASCO, ofițerul s-a blocat. „Voi lua legatura cu procurorul, sa vedem ce ar fi de facut”, a spus spașit.
Elena Marinescu
[Bihoreanul]