Daca te-ai hotarat sa urci pe munte trebuie sa stii perfect traseul pe care ai de gand sa il faci. Pentru a veni in ajutorul tau iti dezvaluim traseul Busteni – Predeal.
BUSTENI – Cabana Gura Diham – Cabana Poana Izvoarelor – Cabana Diham – PREDEAL
Marcaj:
– banda rosie Busteni – cab. Poiana Izvoarelor 2 – 21/2 ore.
– cruce albastra apoi punct rosu – cab. Poiana Izvoarelor – Cabana Diham 40 – 50 min.
– punct rosu cab. Diham – Predeal 21/2 – 3 ore.
Traseu practicabil tot timpul anului
De la gara BUSTENI se merge pe DN 1 spre dreapta, cca 600m distanta, pana in coltul str. V. A. Ureche, in dreptul km 136 al soselei nationale. De aici se continua la stanga pe acesta strada care, la marginea orasului, dupa ce se traverseaza pe pod V. Cerbului, se continua cu soseaua spre Gura Diham.
Dupa 30 – 40 min. de la Busteni se ajunge in punctul Plaiul Fanului unde la stanga se desparte o poteca spre Poiana Costilei – Cab. Omu (marcaj banda galbena – traseu interzis iarna). Urmand soseaua inainte dupa cca. 1 ore se ajunge la cabana Gura Diham (987m).
De aici poteca se indreapta catre NNV, urcand pieptis prin poiana de la marginea padurii. Dupa cca. 15 min. de urcus se ajunge la o ramificatie de drumuri (la dreapta spre cab. Diham prin Saua Baiului – marcaj triunghi albastru) traseul banda rosie continuand la stanga. Urmand traseul marcat (prin padure) se ajunge la cabana POIANA IZVOARELOR (1455m).
De la cabana POIANA IZVOARELOR se urmeaza drumul catre N, in urcus prin pajistile largi de pe versantul sudic al Dihamului. Dupa cca. 10 min. de la cabana se ajunge in creasta Dihamului. (de aici se observa: spre NNE vf. Baiului, spre SE orasul Busteni, spre SSE vf. Galma Mare si Poiana Costilei, spre S abruptul nordic al Costilei, spre SSV muntele Moraru cu Coltii Morarului, spre SV vf. Capatana Porcului, spre VSV si V muntele Bucsoiu), de unde se coboara de cealalta parte a coamei, prin padure si intalnind venind din stanga drumul dinspre Saua Pichetul Rosu (marcaj punct rosu).
Se continua la dreapta pe acest drum si imediat se iese in poiana larga din Curmatura Armasarilor. Se continua coborasul usor de-a coasta prin pasunile de pe partea nordica a Dihamului ajungand dupa cateva minute la cabana DIHAM (1320m)
De la cabana DIHAM se urmeaza poteca catre N si NNE in coboras usor de-a coasta pe sub poalele padurii si prin marginea unei largi poieni, Poiana Frasinetului ce se intinde pe flancul rasaritean al coamei Magura Cenusie. Dupa cca. 15 min. de la cabana se paraseste drumul care se continua catre N in lungul poienii si se coboara direct la dreapta prin padure, se traverseaza pe pod firul vaii Beuca, urmand la stanga un drum forestier.
Drumul coboara usor la inceput paralel cu valea, apoi se paraseste drumul forestier urmand poteca marcata spre dreapta care continua in coboras usor pe flancul muntelui Forban si dupa cca 20 min de la V. Beuca ajungandu-se intr-o poiana. Aici intalnim drumul carosabil ce vine din dreapta pe culmea Forbanului, dinspre Saua Baiului. Se urmeaza la stanga acest drum care parasind coama, intra spre dreapta in padure si dupa cca. 10 min. (~ 800 m distanta) ne conduce in soseaua Rasnov – Paraul Rece – Predeal.
Din acest punct se urmeaza soseaua spre dreapta, in lungul vaii Rasnoavei. Dupa 4,3km se ajunge in soseaua nationala Bucuresti -– Brasov, in dreptul km 144 + 900, de unde urmand aceasta sosea spre N (stanga), in cca. 1 ore (2 km) se ajunge la gara Predeal.
Varianta: la km 2 + 400 pe soseaua Predeal – Paraul Rece se poate parasi soseaua si continua traseul catre stanga (marcaj banda albastra) care ne conduce in Predeal prin padurea de sub Galma Mare.
Sursa:Mont-Delt-Mar