Salariul mediu in România s-ar putea dubla sau tripla pîna în 2010, potrivit mai multor consultanți de resurse umane, citați de revista BUSINESS Magazin în ultimul sau numar. Astfel în doar cinci ani salariile medii lunare ale romanilor s-ar putea situa între 400 și 600 de euro, fața de 203 euro în prezent.
Andreea Tanase, consultant al companiei de resurse umane AIMS, crede ca peisajul salarial romanesc se va apropia în 2010 de cel de astazi din Slovenia, Malta, Cipru sau Portugalia, unde salariile sunt de patru și de cinci ori mai mari. Ea se bazeaza pe rezulatele unui studiu asupra evoluției salariilor din regiune (Pay in Europe 2005), publicat de Federația Angajatorilor din Europa.
Tot optimiști, dar mai rezervați, sunt reprezentanții altor doua companii de resurse umane – Irecson și ISG – care avanseaza ipoteza unui salariu mediu de peste 400 de euro în 2010. Estimarile experților depașesc cifra avansata de Comisia Naționala de Prognoza respectiv de 337,1 euro pe luna.
Tendința de creștere a salariilor va caracteriza mai degraba nivelul de „entry” decât cel de top, spune Ioana Anescu, directorul de marketing al companiei româno-austriece ISG. Dupa cum reiese din studiul PayWell 2005 al PwC, în urmatorii doi-trei ani salariul debutanților se va apropia foarte mult de salariul mediu pe economie.
Potrivit BUSINESS Magazin, începatorii se vor bucura de creșterile salariale cele mai mari, o data cu normalizarea pieței romanești. Între manageri, cei de resurse umane vor capata greutate salariala mai mare decât colegii lor.
Cele mai mari salarii pentru top management în 2010 vor fi în banci, finanțe, companii producatoare de bunuri de larg consum (FMCG), IT&C, firme de portofoliu deținute de fonduri de investiții, consultanța legala și de business.
Specialiștii în IT vor fi mai bine platiți decât „middle” managementul din FMCG, spune Daniela Necefor de la TBS. Vânzarile vor fi în continuare bine remunerate la nivel de middle. Iar directorii de resursele umane devin încet o clasa de „middle spre top”, cu venituri importante, conform lui Claudiu Ciortea de la Adecco, citat de BUSINESS Magazin.
Pentru începatori, asigurarile vor fi un domeniu darnic. Persoanele cu background hibrid, cum ar fi o combinație între tehnic și comercial, vor fi de asemenea vânați pe piața de „entry”. Cele mai bine platite industrii vor fi: petrol și gaze, tutun, banci, intermedieri financiare, transporturi aeriene, tehnologia informației, produse farmaceutice, echipamente high-tech și materiale primare de construcții, conform Andreei Tanase de la AIMS.
Mai mult afli de pe www.businessmagazin.ro