Bursa de energie OPCOM, pe care a ajuns sa se tranzactioneze peste 15% din consumul prognozat al Romaniei pentru anul 2007, este in pericol sa fie blocata daca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) hotaraste ca participantii la contractele de vanzare/cumparare de energie sa nu mai raporteze datele legate de pret si cantitate la OPCOM.
Anul acesta, tranzactiile pe OPCOM s-au situat la un nivel record fata de situatia de acum doi ani, valoarea energiei tranzactionate ridicandu-se la aproximativ 500 de milioane de euro pentru cei 9,36 TWh tranzactionati pricipalul rol al bursei de energie fiind acela de a aduce un plus de transparenta in piata de profil. In prezent, jucatorii din piata energiei raporteaza contractele semnate catre OPCOM, care stabileste astfel disponibilul de energie si da celorlalti participanti, prin agregarea datelor din contracte, infomatii despre ce tranzactii pot face pe bursa. In lipsa acestor informatii, piata s-ar bloca. OPCOM este filiala a Transelectrica si a fost infiintata in 2000, activitatea sa fiind complet reglementata de ANRE.
Raportarea contractelor este stabilita printr-un ordin al ANRE, institutia care supravegheaza piata de energie, aflata in subordinea primului-ministru. Acest ordin este valabil pana la 31 decembrie 2007, iar daca nu va fi prelungit la timp, neraportarea contractelor va duce la un blocaj al pietei OPCOM. ANRE admite ca decizia ar putea sa nu fie prelungita si spune ca altele sunt urgentele acum.
Insa unul dintre cei mai mari participanti pe piata energiei, germanii de la E.ON care au in portofliul fosta Electrica Moldova, spun ca piata va fi in aer daca decizia de raportare la OPCOM nu este prelungita.
"Din punctul nostru de vedere nu va mai exista nimeni care sa supravegheze piata libera. In acest moment, OPCOM avand aceste informatii, poate sesiza neconcordantele privind balanta energetica la nivelul tarii si retransmite datele pentru a fi corectate de catre partile contractante", spun reprezentantii E.ON Energie.
Daca aceasta decizie nu va fi prelungita, efectul direct al acestei masuri este faptul ca nu se va mai sti cata energie va ramane disponibila in contul producatorilor dupa onorarea contractelor reglementate (contracte incheiate intre producatori si furnizorii consmatorilor captivi) si a celor directe, riscul fiind ca aceasta energie ramasa sa faca obiectul unor viitoare contracte directe, nesupravegheate decat de catre ANRE. Toata aceasta energie nu se va mai tranzactiona pe Platforma Centralizata a Contractelor Bilaterale administrata (PCCB) de OPCOM unde se vede foarte precis cine vinde energia, la ce pret, ce cantitate si cui. Astfel se evita ordinul ministerial 408 prin care producatorii sunt obligati sa vanda toata energia ramasa disponibila pe OPCOM, dupa onorarea contractelor pe piata reglementata si a celor directe. Intr-o astfel de situatie, marea problema a contractelor negociate direct ar putea reveni pe piata energiei.
"Nu ne avantajeaza faptul ca dupa data de 1 ianuarie 2008 nu va mai exista obligativitatea de a transmite contractele semnate la OPCOM deoarece asta inseamna ca nu toate tranzactiile vor fi transparente pe piata. Aceasta decizie a ANRE va influenta functionarea PCCB in sensul in care cantitatile tranzactionate pe aceasta piata se vor reduce, ordinul 408 poate fi astfel ocolit deoarece nu mai este necesar sa se notifice toate contractele la OPCOM", spun reprezentantii E.ON Energie Romania.
La nivelul ANRE, nu s-a stabilit inca in subordinea cui vor trece aceste raportari daca se va renunta la OPCOM. "La sfarsitul lunii decembrie vom lua o hotarare. Este posibil ca acest lucru sa ramana la OPCOM sau sa fie mutat in alta parte. Vom vedea. Este o decizie care nu are cum sa influenteze PCCB-ul pentru ca se vor sti cantitatile disponibile. Nu de OPCOM, dar se vor sti. Oricum avem alte urgente acum", spune Nicolae Opris, vicepresedintele ANRE, care nu a explicat care ar fi necesitatea luarii unei astfel de masuri si nici care ar putea fi celalalt organism in afara ANRE care ar putea prelua informatiile legate de aceste contracte.
"ANRE doreste sa nu se mai stie cine de unde ia energie. Daca nu se mai cunoaste surplusul, nu mai esti obligat sa mergi pe PCCB. Raman anumite energii disponibile care nu se mai vad, iar momentul 31 decembrie este unul extrem de favorabil avand in vedere ca atunci se incheie foarte multe contracte", spun surse din piata. Toate grupurile mari de energie care au intrat pe piata de profil odata cu privatizarile din domeniu au evidentiat ca principala problema cu care se confrunta este aprovizionarea cu energie. Cehii de la CEZ, grupul energetic care a preluat Electrica Oltenia, spuneau anul trecut ca desi au fondurile necesare pentru a plati in avans pentru energie necesara, au fost refuzati de Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie. E.ON a semnalat inca de la inceputul anului necesitatea sprijinirii bursei de energie, astfel incat sa se poata asigura accesul corect pentru toti participantii la piata.
De aici incolo, daca decizia nu va suporta vreo amanare si totul merge la ANRE fara a mai exista o alta institutie de control, cazuri precum vanzarile Hidroelectrica la costuri chiar sub cele reglementate, vanzarile incrucisate in care au fost implicate complexurile energetice, cele mai cunoscute cazuri fiind cele de la Turceni si Rovinari, se pot reedita.
Ultima noutate a fost un articol din noul Cod comercial al pietei angro de energie electrica propus de site-ul ANRE in care se precizeaza ca "partile contractante, cantitatile de energie si pretul din fiecare contract negociat direct reprezinta informatii confidentiale. Informatiile respective vor fi declarate operatorilor pietelor centralizate numai daca prevederile prezentului Cod comercial impun sau partile implicate contravin asupra divulgarii acestor informatii. Institutiile publice abilitate au acces la toate informatiile din fiecare contract conform prevederilor legale in vigoare".
Toate aceste masuri contravin chiar si strategiei energetice aprobata prin hotarare de guvern, prin care se specifica foarte clar ca "extinderea activitatii OPCOM la nivel regional si participarea activa la realizarea pietei regionale de energie si a pietei unice europene" este un obiectiv al noii strategii valabile pana in 2020. Slabirea platformei PCCB va afecta bursa de energie si implicit dezvoltarea acesteia la nivel regional.
ANRE nu este insa o institutie subordonata Ministerului Economiei si Finantelor, deci nu poate fi controlata de acesta, ci este sub ordinul primului-ministru.
Â