Bunii, răii şi urâţii: ALIENS
Şi pentru că avem iarăşi extratereştri la pachet cu pop-corn, ne-am gândit să facem o triere prin noianul de alien-şi care ne-au speriat, ne-au amuzat sau ne-au făcut (chiar!) să ne îndrăgostim de ei de-a lungul istoriei cinematografului.
Bunii
Să începem cu partea pozitivă a menajeriei spaţiale care n-a invadat Terra. Că ăştia buni sunt şi frumoşi e evident!
Şi poate cel mai bun şi mai frumos e Superman – extraterestrul cu înfăţişare antropomorfă, dar dotat cu mult mai multe “puteri” decât un hommo sapines obişnuit. Cât despre bunătate, e la fel de extraordinară ca şi puterile cu care ne-a invadat ecranul.
La fel de extraterestru e şi Thor, provenit tot din familia benzilor desenate şi de pe altă planetă. Tot cu înfăţişare umană – poate că ăsta e un fel de standard al frumuseţii pentru locuitorii Terrei – şi tot mânat de intenţii pozitive.
Dar sunt şi extratereştri – buni şi frumoşi – a căror înfăţişare începe să se deosebească, e drept nu prea mult, de cea antropomorfă. Şi ne amintim cu plăcere de locuitorii Pandorei.
Şi ne mai amintim, cu aceeaşi plăcere, de “al cincilea element”, care o dată la câteva sute de ani renaşte pentru a salva de la aneantizare Terra. Ultima dată a avut nevoie şi de ajutorul lui Bruce Willis…
Răii
Acum, dacă e să stăm strâmb şi să gândim drept, cei mai răi şi mai răi extratereştri de pe marile ecrane au fost cei desenaţi de Tim Burton: marţienii din “Mars Attacks!”, porniţi să distrugă totul aproape din distracţie.
La fel de porniţi pe rele sunt şi negativii din “Men in Black”: gândaci uriaşi, boglodiţi, malefica şi senzuala Serleena şi toată gaşca de răufăcători din univers ajunsă în închisoarea de maximă securitate de pe Terra.
Un alt negativ mânat de intenţii rele este frumuşelul Loki, fratele vitreg al lui Thor, a cărui dorinţă de răzbunare este atât de mare încât nu-i poate sta împotrivă decât ciocanul fratelui său.
Cruzii Decepticoni sunt un fel de roboţi extratereştri, iar în încercarea lor de a pune stăpânire pe întregul Univers s-au încurcat într-o bătălie, de câteva lungmetraje spectaculoase, pe o planetă mică din galaxia Andromeda: Terra.
La graniţa dintre răi şi buni se află Klaatu, un extraterestru cu înfăţişare umană, interpretat de Keanu Reeves, a cărui misiune pe Terra este aceea de a salva planeta… cu sau fără oameni.
Urâţii
O dată cu urâţii intrăm în zona de horror SF, în care tronează Alien.
Cel care l-a desenat iniţial pe Alien a fost H.R. Giger. Conceptul artistului elveţian a fost însă retuşat de studiouri care nu au fost de acord cu o variantă explicit sexuală a creaturii extraterestre. În fapt, Alien e un extraterestru foarte periculos, dotat cu inteligenţă, capabil de reacţii rapide şi feroce.
“Fratele” lui vitreg este Predator. În mare, cam are o înfăţişare umanoidă dacă scoatem cu totul din discuţie capul, iar principala lui activitate este vânarea unor specii periculoase, inclusiv a oamenilor.
Dar sunt şi extratereştri a căror principală activitate este reproducerea. Povestea din “Specii” a început cu un eşantion de ADN extraterestru care, combinat cu cel uman, a dus la naşterea lui Sil.
Mioara Tronaru